Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontroversiell delfinpark i Japan

Japanska Taiji hamnade i blåsväder när stadens omfattande
delfinslakt skildrades på film. Nu planerar myndigheterna en marin
park för att locka turister - men fortsätter med
delfindödandet.

Världens ögon riktades mot Taiji efter att dokumentärfilmen The Cove skildrade hur man hanterar delfiner i staden. Ett fåtal perfekta exemplar väljs ut för försäljning till djurparker, medan tusentals delfiner slaktas. De stängs in i en särskild vik där man hugger ihjäl dem tills vattnet färgas mörkrött.

Men protester världen över har inte fått staden att ändra hanteringen. Nu lanserar man i stället planer för att locka fler turister. Staden ska öppna en marin park där besökarna ska kunna simma eller paddla kajak med delfiner.

-Det här är en del av en långsiktig plan för att göra hela Taiji till en park, där du kan njuta av att se marina däggdjur samtidigt som du kan smaka på olika produkter från havet, som val- och delfinkött, säger en regeringstjänsteman till AFP.

Starka protester

Redan tidigare har turister i liten skala kunnat simma med delfiner runt Taiji. Men tanken är alltså att man ska bygga ut den verksamheten, och inhägna Moriura Bay. Samtidigt ska delfinslakten fortsätta.

Djurrättsorganisationer har protesterat och motsätter sig också planerna på en marin park.

-Hela planen baserar sig på föreställningen att de kan exploatera delfiner och valar fritt som om det vore deras tillgångar, men däggdjuren är inte Taijis egendom, säger Nanami Kurasawa, generalsekreterare för Iruka Kujira Action Network.

"En tradition"

I Taiji försvarar vissa dödandet av delfiner med att det är en mer än 400 år gammal kulinarisk tradition, som man jämför med andra länders vana att döda kossornas kalvar.

Enligt Iruka Kujira Action Network minskar dock efterfrågan på delfinkött.

- Om man vill locka fler turister kan man till exempel ställa ut de vackra valjägarskepp som användes förr i tiden. Då skulle man visa sin tradition men utan att skapa mer kontrovers, säger Nanami Kurasawa till AFP.