Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner kan leda klimatarbetet

Lena Ek, C, skriver i NT den 21 december om resultatet från klimatmötet i Cancún och om hur det var ett lyckat resultat. Vi håller med om att det var bra att man öppnade upp för en skärpning av målet om en global temperaturökning från 2 till 1,5 grad, att man ska upprätta en internationell klimatfond och vidta åtgärder för att minska skogsskövlingen i världen.

Annons
@05 Bildtext:Man måste arbeta på alla nivåer. Det räcker inte att, som Göran Pettersson (M) gjorde i kommunfullmäktige, hänvisa till att klimatfrågan ska ”skötas” inom FN , skriver Kristian Krassman, Tove Åström Engvall och Charlotta Nilsson.Foto: måna roos

Jämfört med Köpenhamnsmötet som slutade i ett totalt fiasko var det ett framsteg, men långt ifrån tillräckligt. Ambitionen finns nu på papper men det kommer krävas stora insatser för att uppnå målen i verkligheten.

Det går för långsamt, vissa länder bromsar och låsningar mellan länder skapar utpressarsituationer där den ena inte gör ditt om inte den andra gör datt.

Klimatfrågan, som är vår tids ödesfråga, faller offer för en diplomati hämtad från barnens sandlåda. Det är viktigt att sträva efter breda överenskommelser där man får med flertalet, framförallt de stora utsläppsländerna, till exempel USA, EU och Kina. Målsättningen måste vara bindande åtaganden och ett system för åtgärder för dem som inte lever upp till kraven.

Om man ska lyckas nå överenskommelser inom ramen för FN, krävs det att alla länder gör vad som står i deras makt och arbetar för förändring på hemmaplan, och då duger det inte att som svenska regeringen hänvisa till stöd för åtgärder i andra länder.

Det är otillräckligt, händer för lite och går för långsamt. Vi tror att man dessutom måste finna samarbeten med länder som vill gå längre. Dels skulle det fungera pådrivande för andra länder och dels driver det utvecklingen framåt, inom till exempel energiteknik. Vid finanskrisen gick det väldigt snabbt att få fram stora resurser för att rädda ekonomin och de rika länderna ställde upp mangrant, det behövs nu för klimatet.

Utöver det måste man arbeta på alla nivåer. Det räcker inte att, som Göran Pettersson (M) gjorde i kommunfullmäktige den 13 december, att hänvisa till att klimatfrågan ska ”skötas” inom FN. Sett till att han själv är förtroendevald i vår kommun, och det faktum att man i Sverige följer principen att politiska beslut skall fattas så nära våra invånare som möjligt så lämnar Petterssons resonemang en hel del mer att önska.

Många konkreta förändringar görs i kommuner. Hur man transporterar sig, hur husen byggs, hur kommunen upphandla, med mera. Här finns det också nätverk av kommuner som arbetar för att minska sin klimatpåverkan. Vi tror att det kan vara ett fruktbart samarbete, men också att det kan vara pådrivande i FN-processen. Här skulle vi vilja att Norrtälje tar ett mer aktivt deltagande och att vi gör vad vi kan för att stödja de politiker som vill göra något för att förhindra en farlig klimatförändring och trycka på inför FN-förhandlingarna.

Forskarna sade för ett år sedan att det är de närmaste tio åren som kommer att vara avgörande för om vi lyckas vända trenden. Ett år har nu gått och i Durban kommer det att vara ytterligare ett. Världen står inför en stor utmaning och vi måste ta vårt ansvar i Norrtälje för att driva på så att det händer saker nu. Vi kan inte vänta längre.

Kristian Krassman, S

Tove Åström Engvall, S

Charlotta Nilsson, S

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons