Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens näst äldsta fyller 105 år

Hon är en den näst äldsta bland Norrtälje kommuns invånare. Den 10 oktober fyller Signhild Edsberg 105 år.

Annons

Hon är född i Östergraninge i Ångermanland. Efter folkskola och tvåårig sjukvårdsutbildning arbetade hon på Sollefteå lasarett som undersköterska i två år. Som 23-åring flyttade hon till Norrtälje. Från 1931 arbetade hon i två år på Norrtälje vårdhem på Hantverkaregatan.

I Folkets Park, Granparken i Norrtälje, var det dans och där träffade hon Sixten Edsberg, möbelhandlare. År 1939 gifte de sig. I många år arbetade hon tillsammans med maken i möbelföretaget. Sedan 1977 är hon änka efter honom. Hon var verksam till 80 års ålder i egna firman Edsbergs Möbler (numera Mio Möbler).

Fram tills hon fyllde 81 år förestod hon den presentbutik som hörde till firman och som fanns på Tullportsgatan. En viktig händelse i hennes liv de senaste åren är att hon fick sitt nionde barnbarnsbarn den 22 december 2011. Han heter David Edsberg och bor i Finngarne.

Signhild Edsberg bor fortfarande hemma i sin lägenhet på Tullportsgatan. Hon får mycket hjälp av sina barn Anders och Maria, men även av tjejer från hemtjänsten Tiohundras Kvisthamrasektion, där hon har många vänner.

Signhild Edsberg har alltid varit intresserad av politik och följer dagligen med i vad som sker i världen, via teve och dagstidningar som hennes barn läser högt ur. Minnet är bra för hennes ålder och hon har länge rört sig obehindrat mellan första världskriget och det som hände i går. Det gör att det alltid är lika fascinerande för hennes släktingar och andra att prata med henne.

– Framför allt har mamma ett fantastiskt minne från sin barndom, säger dottern Maria Edsberg. Hon gör sitt bästa för att komma ihåg allt om barnbarnsbarnen och är angelägen om att det ska gå bra för dem.

I Röda Korsets regi for Signhild i 1950-talets början till det krigshärjade Tyskland för att hämta krigsbarn för några månaders boende och mat i Sverige. Ett av barnen bodde sommartid i många år hos Signhild Edsbergs syster Gunhild Ekman. Nästan hela hennes familj – föräldrarna och tre syskon – flyttade efter henne till Norrtälje.

Hon har också varit verksam som sjukvårdare inom hemvärnet, medlem i husmodersföreningen, i Rebeccalogen (numera Odd Fellows seniorförening).

Tidigare tyckte hon om att resa. Intressena nu är främst minnen, blommor och att umgås med familjen. Troligen uppvaktas hon av ett 40-tal personer på 105-årsdagen.

Fotnot: Zera Blomkvist, som också bor i kommunen, fyllde 105 år den 17 augusti.