Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens avgift för Attefallshus: 6 462 kr.

Sedan den 2 juli är det tillåtet att bygga ut sitt hus med 15 kvadratmeter eller bygga ett nytt hus på 25 kvadratmeter utan bygglov. Men det är inte gratis.

Maria Wikström i Björnösund är en av många som gläds åt de nya reglerna.

– Vi har velat bygga ut länge, men har inte kunnat eftersom vi har utnyttjat all byggrätt. Nu tänkte vi passa på, säger hon.

Men även om bygglov inte längre krävs behöver man göra en anmälan till kommunen och få ett startbesked. Kommunerna avgör själva vad avgiften blir.

Och priserna varierar kraftigt när det gäller utbyggnad.

I Norrtälje tar kommunen en avgift på 6 462 kronor för administrationen. Det är dubbelt så dyrt som i Österåker, där avgiften är 3 200 kronor, och drygt tre gånger mer än i Knivsta, där avgiften ligger på 2 020 kronor för den som ska bygga ut.

Maria Wikström blev förvånad när hon fick beskedet av en handläggare.

– Jösses vad dyrt, tänkte jag.

För att bestämma priset har kommunen utgått från sin timtaxa och gjort en uppskattning att ett ärende tar 5,5 timmar att handlägga.

– Jag frågade vad som kunde ta sådan tid och fick svaret att det inte alls var säkert att det gjorde det, men att det var förutbestämt. Jag tycker att det låter ohederligt att ta betalt för arbete som inte utförs, säger Maria Wikström.

Robert Törne, stabschef på bygg- och miljökontoret, säger att anmälningsavgiften ligger på ungefär samma nivå som kostnaden för att söka bygglov.

– Om du befinner dig utanför detaljplan kan det till och med vara billigare att söka bygglov. Men då rekommenderar vi förstås personen att göra det, säger han.

Att avgiften varierar mellan kommunerna är enligt honom inget konstigt.

– Det är ett politiskt beslut om det ska betalas via skatt eller om det är den som ska bygga som ska betala.

Vad är det som kostar?

– Handläggning av ärendet helt enkelt. Det har efterfrågats att få veta i förväg vad ett bygglov kommer att kosta. Här kan vi göra det.

Maria Wikström tycker att kostnaden borde anpassas efter varje ärende.

Hon och hennes man har nu bestämt sig för att avvakta med utbyggnaden.

– Som företagare kan man inte ta betalt för luft. Det känns inte okej att kommunen ska göra det.

Förutom att bygga ut är det nu också tillåtet för husägare att utan bygglov uppföra ett komplementshus på 25 kvadratmeter, ett så kallat Attefallshus. I Norrtälje är avgiften densamma som för en utbyggnad.

Hittills har kommunen tagit emot 40 anmälningar om Attefallshus och 16 om tillbyggnader.