Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill avveckla museets stiftelse

– Vi är chockerade – det är ett bra fräckt förslag, säger Anders Thornström, ledamot i Roslagens fornminnesförening och suppleant i Stiftelsen Roslagsmuseets styrelse.

Annons

Den infekterade konflikten kring Roslagsmuseet i Norrtälje fortsätter. Kommunen föreslås ta över kontrollen från stiftelsen som ansvarar för museet och turerna kring att bygga ett helt nytt museum – i stället för att låta det få vara kvar i de anrika byggnaderna vid Hantverkaregatan – går vidare.

Bråken har sedan länge lamslagit arbetet i Stiftelsen Roslagsmuseet, där de borgerliga inte har egen majoritet. Under tiden har renoveringen av museets fastigheter stått stilla i väntan på beslut.

I går, onsdag, möttes kommunstyrelsens arbetsutskott och gjorde en ny framstöt då man antog ett upphandlingsunderlag inför byggnationen av ett nytt kulturhus för drygt 18 miljoner kronor vid Pythagoras Industrimuseum, där både Roslagsmuseet och Norrtälje konsthall ska inrymmas. Underlaget offentliggörs i slutet på april, och därefter förväntas intresserade entreprenörer komma med sina anbud. Redan 1 juli beräknas byggnadsarbetet sätta i gång.

Dessutom vill man att kommunen helt och hållet tar över ansvaret för museet. Stiftelsen ska då avvecklas och arbetet med detta ”ske på så kort tid som möjligt”, som det står i ett tjänsteutlåtande.

– Vi är chockerade – det är ett bra fräckt förslag som inte löser några problem. Vad kommunen säger är att stiftelsen uppmanas begå självmord. Men för att upplösa stiftelsen krävs att alla ledamöter är eniga – och det är vi inte, säger Anders Thornström, ledamot i Roslagens fornminnesförening och suppleant i Stiftelsen Roslagsmuseets styrelse.

Han ser det nuvarande museiförslaget som helt orealistiskt.

– Det verkar gripet ur luften, närmast panikartat. Arton miljoner för ett nytt kulturhus är som en droppe i oceanen.

I morgon, fredag, ska Stiftelsen Roslagsmuseet sammanträda och då ska styrelsen bland annat diskutera kommunstyrelsens förslag.

– Det nuvarande förslaget ser vi som sagt enbart som ett fräckt försök. Jag ser det som ett sätt att försöka svälta ut styrelsen, och så här gör man bara inte. Vi förväntar oss därför att kommunen formulerar ett nytt förslag som stiftelsens styrelse kan ta ställning till, säger Anders Thornström.

Men kommunstyrelsens ordförande Kjell Jansson (M) försvarar framtidsplanerna:

– Jag är full av förhoppning om att det här ska bli bra. Vi bygger ett museum för framtiden och för kommande generationer. Det kommer alltid finnas olyckskorpar som inte vill att man ska tänka nytt, men jag tror att man måste det. Jag tycker att förslaget är bra, säger Kjell Jansson och tillägger att det nu blir upp till entreprenörerna att visa att de kan hålla såväl tidplan som budget.