Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen straffas för lång väntan

Får betala nästan 200 000 kronor i straffavgift.

En man i 20-årsåldern beviljades rätten till ett särskilt boende i oktober år 2011 av Tiohundranämnden. Men någon rapport om att beslutet hade verkställts kom inte in till Socialstyrelsen och enligt uppgifter från Inspektionen om vård och omsorg verkställdes beslutet först den 11 mars år 2013.

Norrtälje kommun tog därmed för lång tid på sig, menar förvaltningsrätten som nu ålägger kommunen att betala en straffavgift på 175 000 kronor till staten, enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Socialstyrelsen bedömde att dröjsmålet var allvarligt.

Mannen var enligt förvaltningsrätten mogen att flytta från sitt dåvarande barnboende till ett vuxenboende eftersom han behövde lugn och ro. Tiohundranämnden har i ett yttrande uppgett att det inte funnits någon ledig gruppbostad som motsvarar mannens behov.