Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen startar nytt museum

Kommunen startar ett nytt museum, som ersätter Roslagsmuseet.
Det föreslår kommunens kulturchef Björn Ahlsén i sin rapport.
Men var det ska ligga är en öppen fråga, tre alternativ finns med i bilden.

Annons

Museifrågan tar ett steg närmare en lösning. I en rapport, som presenterades i går, föreslår Björn Ahlsén att kommunen öppnar ett nytt museum, som får namnet Roslagens museum.

Det ersätter stiftelseägda Roslagsmuseet.

– Vi vill markera att vi inte öppnar det gamla museet, utan börjar på ny kula. Pyskologiskt är det viktigt att det är ett nytt museum, det finns så mycket badwill i Roslagsmuseet, säger Björn Ahlsén.

– Det nya museet kommer heller inte att ha särskilt mycket gemensamt med det gamla museet.

Anslaget höjs med två miljoner till det nya museet, som får fyra anställda. Det får en tydlig pedagogisk inriktning och ett uppdrag att vara ett stöd för övriga museer i kommunen och även vara en resurs för kulturmiljövård.

– Det pedagogiska inslaget ska ha fokus på barn och unga. Man ska kunna ta upp frågor som är aktuella och ge en historisk tillbakablick. Under sommaren blir det ett lite annat fokus, mot besökare, säger Björn Ahlsén.

Han ser flera skäl till att driva det nya museet i kommunal regi.

– Fördelen är uppenbar. Det finns historiska skäl, stiftelseformen har inte fungerat på 20 år och är förlegad.

Ett annat skäl är att museet kan dra nytta av kommunens resurser på olika områden.

Var ska museet ligga?

Den hetaste debattfrågan återstår att lösa. Den handlar om var museet ska ligga och vad som ska hända med det gamla gevärsfaktoriet vid Hantverkaregatan.

I rapporten föreslår Björn Ahlsén tre alternativ för det nya museet:

Roslagsmuseets lokaler vid Hantverkaregatan.

En ny- eller tillbyggnad vid Norrtälje konsthall ner mot ån.

Ett nybygge vid Pythagoras, mellan Pingstkyrkan och Folkets hus.

Han skriver också att museifastigheterna är en fråga för stiftelsen, som äger dem. Samtidigt gör han bedömningen att de kan hyras ut, utan att det förstör byggnadernas kulturhistoriska värde eller begränsar allmänhetens tillgång till parken.

De tre alternativen ska utredas av fastighetskontoret, som tar fram ritningar och kalkyler. Tanken är att de ska presenteras för kultur- och fritidsnämnden i november, för att sedan gå vidare till kommunstyrelsen.

Museirapporten tas upp vid nämndens möte den 27 september och ska också vidare till kommunstyrelsen.

– Förslaget är förankrat. Ambitionen är att hitta en bra och långsiktig lösning, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson (C).