Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen krävs på miljoner efter giftbråk

Talgoxens Bygg och Förvaltning AB stämmer Norrtälje kommun på 5,1 miljoner kronor. Pengarna ska, enligt bolaget, täcka kostnader för saneringen vid det omtvistade bygget i Tomta.

Parterna har i flera år stridit om de bostäder som företaget byggde i Tomta söder om Grisslehamn 2005. I efterhand upptäcktes att marken, som tidigare hyst en sågrörelse, var förorenad. Tvisten har gällt vem som ska betala saneringen. Efter flera vändor i domstol slog Svea hovrätt fast att Norrtälje kommun gjorde fel när den antog detaljplanen utan att först utreda misstänkta föroreningar.

Domen vann laga kraft i januari 2015 varpå Talgoxens Bygg och Förvaltning begärde att Norrtälje kommun skulle betala drygt fem miljoner kronor i skadestånd. Beloppet motsvarar de kostnader bolaget haft för omfattande saneringsarbeten, enligt Jesper Arvenberg, byggföretagets juridiska ombud.

– Vi har försökt få till en utomrättslig överenskommelse under flera månader men inte fått något konkret svar. Nu går vi vidare och lämnar in en stämningsansökan, säger han.

Tommie Eriksson, biträdande kommundirektör i Norrtälje, har nyligen fått ärendet på sitt bord.

– Vårt försäkringsbolag och juridiska ombud håller på att titta på de begärda beloppen, säger han.

Bostadshusen byggdes 2005

2006 konstaterade länsstyrelsen att marken, där det tidigare legat ett sågverk, var kraftigt förorenad.

Fram till 1968 pågick impregnering av virke med vätska innehållande pentaklorfenol i området.

En undersökning 2008 visade att marken innehöll gifter som medförde risker för miljön och bostadsköparnas hälsa. Sedan dess har området sanerats.