Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen hjälper unga

Omkring hundra unga mellan 16 och 20 år varken studerar eller arbetar. Nu ska kommunens insatser för att hjälpa dem effektiviseras.

Annons

 – Det finns många hemmasittare som inte orkar gå till skolan, säger Heinz Glöckler, verksamhetschef för gymnasium och vuxenutbildning.

Tidigare har gruppen fått hjälp av Ung på väg, med insatser för att få dem att börja studera igen. Men många av dem har psykosociala problem eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som satt käppar i hjulen.

Från årsskiftet ska barn- och utbildningskontoret samarbeta med socialkontoret och primärvården för att kartlägga vilka behov ungdomarna har och därefter sätta in individuella insatser.

– De ska få en coach och kontakt med kurator. Därefter kan vi avgöra om vi ska sätta in en utbildningsinsats, arbete eller om de först behöver få hjälp hos primärvården eller BUP. Vi måste lösa det grundläggande problemet först.

Kommunen ska även ta ökat ansvar för de Norrtäljeungdomar som studerar i gymnasieskolor utanför kommunen. – Vi misstänker att det finns elever som är inskrivna på skolor i Stockholm som kanske inte orkar pendla eller inte trivs. Genom att be skolorna återrapportera när en elev börjar få mycket frånvaro kan vi sätta in insatser snabbt.