Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommundelsnämnder är ingen bra metod

Tre förskollärartjänster har under våren försvunnit i Västertorps förskola i Rimbos västra förskoleenhet. När föräldrarna undrade varför blev svaret att barn- och skolförvaltningens hyreskostnader hade ökat med sju miljoner, och att förskolorna därför måste spara.

Det visade sig dock att det mesta av dessa sju miljoner berodde på extrakostnader för paviljonger på Blåklintens förskola i Norrtälje. Förskolorna i hela kommunen har därför fått betala för paviljongerna i Norrtälje.Tydligen berodde detta på en felkontering, som nu har rättats till. Förhoppningsvis innebär detta att Rimbo nu återfår sina förskollärartjänster.

Förhoppningsvis är det också en ren miss att förskolorna i Rimbo fått sämre service bara för att de tvingats betala för paviljonger på en förskola i Norrtälje. Men det är liknande händelser som ökar spänningarna i kommunen, och som gör att de som bor utanför Norrtälje stad känner sig bortglömda och styvmoderligt behandlade.

Det finns också många exempel på att den offentliga servicen utanför Norrtälje stad har försämrats eller varit hotad av försämringar. Mödravårdscentralen i Hallstavik har varit hotad, liksom husläkarmottagningarna i Blidö och Edsbro, flera barnavårdscentraler och många småskolor.

Samtidigt satsar kommunen stort i Norrtälje, där det finns flera stora byggnadsprojekt, bland annat omvandlingen av Norrtälje hamn till en ny stadsdel. I kommunens nya översiktsplan pekas Norrtälje stad ut som en tillväxtmotor för hela kommunen. Det här retar många av dem som bor utanför Norrtälje.

Det är inte bara i Norrtälje kommun som många utanför huvudorten känner sig förfördelade. Så är det i många kommuner. Och det kan kanske vara svårt att komma ifrån.

Men man måste i alla fall försöka. I Norrtälje kommun är också centralorten inte lika dominerande som i många andra kommuner. Det är faktiskt bara en tredjedel av kommuninnevånarna bor i Norrtälje stad, vilket bland annat gör att en klar majoritet av ledamöterna i kommunfullmäktige bor utanför Norrtälje stad. Det borde alltså finnas stort politisk majoritet för en politik som innebär att hela kommunen skall ges likvärdiga förutsättningar.

Det borde därför inte heller behövas speciella organisationer för att minska skillnaderna inom kommunen, till exempel de kommundelsnämnder som ibland föreslås, senast av Vänsterpartiet. Den här typen av nämnder har oftast visat sig bara skapa mer byråkrati.

Istället är det bättre att se till att nuvarande kommunala organisation blir bättre på att se till att hela kommunen får likvärdiga förutsättningar. Det innebär att man slutar föreslå nedläggning av små skolor så fort som skolan behöver spara, och har kontrollsystem som inte gör att förskolor i Rimbo får betala för paviljonger i Norrtälje.