Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunchef överklagar mutbrottsdom

Norrtälje kommuns gatu- och parkchef Helen Lott, som fällts för tre mutbrott, överklagar.

Annons

Den fjärde februari i år dömdes Helen Lott att betala 40 600 kronor i dagsböter plus 60 000 kronor till staten för försvarskostnader. Falu tingsrätt ansåg att Lott gjort sig skyldig till mutbrott i tre fall under sin tid som chef i Falu kommun. Enligt rätten har hon tagit emot förmåner i form av biljetter och krogbesök från byggföretaget Peab under 2009 och 2010.

Ytterligare fem personer, tre tjänstemän på Falu kommun och två anställda på Peab, fälldes för mutbrott respektive bestickning i den så kallade Peab-härvan. Fem av sex dömda, däribland Lott, överklagar. ”Helen Lott yrkar att hovrätten med ändring av tingsrättens dom frikänner henne från ansvar för mutbrott i samtliga fall”, skriver Lotts försvarare Catharina Wikner i överklagandet.

Men det är inte säkert att hovrätten tar upp hennes och de övrigas ärenden. Eftersom påföljderna bara var böter i samtliga fall krävs prövningstillstånd.

– Man har inte någon ovillkorlig rätt att få saken prövad i de här lindrigare fallen, säger hovrättsrådet Peter Islander till Dalarnas Tidningar.

Helen Lott tvingades sluta i Falun efter Peab-härvan . Norrtälje kommun anställde henne 2012 med vetskap om mutmisstankarna. Kommunledningen har hela tiden uttalat sitt stöd för henne.