Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalt maktmissbruk

Per Bengtson skriver om den omtalade Kläppenstugan.

Annons

Förra lördagen åkte vi tio personer från Naturskyddsföreningen ut till Kläppenstugan som vi arrenderat i 25 år, räddat från förfall och rustat från grunden med tusentals ideella arbetstimmar. Efter den långa båtresan från Rådmansö, 13 sjömil rakt ut i Östersjön, kom vi fram till stugan. Anledningen till resan var att vi skulle titta till den inför ett möte i hyresnämnden.

När vi kom fram gled en havsörn med vita stjärtfjädrar över horisonten mot Ålands hav. Men det som fångade blicken var inte havsörnen utan att någon brutalt hade brutit upp stugdörren som det står ”Välkommen” över och monterat ett kraftigt hänglås istället. (Någon som inte visste att dörrnyckeln hänger precis intill.)

Det måste varit någon från kommunen som gjort den långa resan för att låsa oss ute, utan att meddela oss. Vi kunde se genom fönstren att det såg ut som vanligt därinne, städat och fint. Stugan har alltid haft en viktig funktion som skydd för nödställda men i dag stod vi själva utanför och kunde inte komma in.

Hur kunde det bli så här fel? Det här är ingen ny fråga, men onekligen en tragikomisk illustration av kommunens oförmåga att kommunicera i detta ärende. Naturskyddsföreningens hyresavtal är uppsagt sedan årsskiftet men en förhandling ska ske i hyresnämnden som kan leda till att föreningen kan fortsätta använda stugan.

Vi anser att kommunen inte har fullgjort sina skyldigheter i denna fråga:

• Vi saknar fortfarande de fundamentala besked om hur ett eventuellt samutnyttjande av stugan kan fungera, som kommunens företrädare har utlovat.

• Vi saknar den dialog som vi föreslagit om hur en eventuell utrymning av stugan ska samordnas med kommunen.

• Vi saknar det förslag vi efterlyst från kommunen om hur våra delar av fastigheten ska hanteras, nämligen bryggan, sjöboden och alla inventarier.

• Vi saknar fortfarande svar på frågan om vår begäran att kommunen ska låta en utomstående utreda vilken kompensation som är rimlig för föreningen för den halva miljon som föreningen har investerat i renoveringen av stugan.

Det vi mött hittills från kommunen i denna fråga är ”tysta leken”, där man anlitat en dyr advokat. Ingen av tjänstemännen har kunnat eller vågat komma med några besked och man hänvisar vagt till direktiv från den politiska ledningen. Men möte med dem vill man inte arrangera. Kommundirektören har uttryckt att den verksamhet vi har är värdefull. Förra året var det två ungdomsläger på Kläppen. Stugan har under många år varit bas för inventeringar av ytterskärgården, samt varit öppen att hyra för en billig penning för naturintresserade. Det har inte kostat kommunen ett öre.

Nu vill kommunen ta över stugan med argumentet att den behövs för kommunens egna anställda. Men, som kommundirektören själv berättade, hade man svårt att hyra ut den egna närbelägna Runöstugan under förra året.

Vi åkte den långa båtresan tillbaka till Rådmansö, minst sagt besvikna. Agerandet är ovärdigt för den kommun där vi bor och verkar. Naturskyddsföreningens syfte är att verka för vår gemensamma livsmiljö och vi har över 1700 medlemmar i kommunen. Vad är kommunens syfte med sitt agerande i denna fråga? Nu hoppas vi på en konstruktiv dialog.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel