Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommer vargmotståndarna ännu en gång klippa sönder viltstängsel längs E18?

Under åren 2011 och 2012 klipptes det upp ett 50-tal stora hål i viltstängsel på E18, med syfte att vargarna skulle bli överkörda i trafiken. Oron växer nu att värsta scenario ännu en gång ska ske längs kringliggande vägar runt Rialareviret. Det skriver viltvårdaren Marlen Fuglsang.

I samband med att dessa stora hål upptäcktes, fann man även att döda djur och köttstycken blivit utplacerade, med syfte att locka vargarna dit för att få dem överkörda.

Att hatet mot ett oskyldigt djur är så stort så att man även utsätter människor för livsfara är förkastligt, på alla vis, men det drabbar såklart även annat vilt som älg och rådjur.

I egenskap av att vara utbildad viltvårdare och utbildad jaktillsyningsman så skräms jag av tongångarna mot Rialavargarna i sociala medier, från vargmotståndare inom jägarkåren. Vissa inom jägarkåren drar sig inte för att skriva rent ut SGT (skjut, gräv och tig) och det gör mig mycket upprörd. Cirka hälften av våra svenska vargar som dör årligen, tas av den illegala jakten. Inte okej att tycka som vissa jägare att man har företräde på de vilda djuren som älg, gentemot att våra vilda vargar ska få äta sigmätta.

Förstörs stängslen inger man en falsk trygghet för bilisterna och det kan bli katastrofala följder av det.

Vargarna anses hota löshundjakten som är unik i världen, för det är nästan bara i Sverige som det tillåts. Här utsätts våra svenska jakthundar för extremt stor fara med stor risk att bli överkörda, sparkade av en älg eller risken att bli tagen av en varg, men det bryr sig inte det flesta löshundsjägare sig om. Sen är det pengar inblandat då jaktinnehavarna säljer jakträtt för mycket stora summor.

Det är det här konflikten ligger i, för det handlar om stora pengar och om konkurrensen om bytesdjuren och hotet mot löshundsjakten.

Våra vargar i Riala är där för att stanna.

Viltstängslen är till för att öka säkerheten, förstörs stängslen inger man en falsk trygghet för bilisterna och det kan bli katastrofala följder av det.

Våra vargar i Riala är där för att stanna, att skjuta bort dom är ingen lösningen eller att döda dom illegalt, för det kommer strax nya vargar för att etablera sig. Varg trivs i vargreviret Riala och det måste vi lära oss att leva med. Vargarna har all rätt att få leva i vargreviret Riala i Stockholms län, utan att utsättas för illegal jakt.

Viltvårdare Marlen Fuglsang

Läs även (artikel från 2011): Varghatare uppmanar att klippa stängsel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare