Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommer kommunerna att öka återvinningen?

Miljöminister Karolina Skog (MP) vill låta kommunerna ta över ansvaret för insamlingen av förpackningar och papper. Med det finns stora problem med detta. Innan dessa är lösta bör producenterna få behålla hela ansvaret.

Norrtälje kommun vill ta ett större ansvar för återvinningen av sopor. Kommunledningen tycker inte att dagens återvinningssystem fungerar bra.

I dag har producenterna ansvaret för återvinningen. Förpackningar och tidningar skall slängas på återvinningsstationerna, som drivs av företaget FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. FTI ansvarar för att de av regeringen fastställda målen för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar uppfylls.

S-MP-regeringen är dock inte nöjd med dagens system, som skapades av den borgerliga regeringen i början av 1990-talet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har länge velat ge ansvaret till kommunerna, och har låtit flera utredningar titta på detta.

Än har dock inget hänt. Men nu tycks miljöminister Karolina Skog (MP) vilja komma till skott. I torsdagens Dagens Nyheter säger hon att hon vill lägga hela ansvaret på insamlingen på kommunerna. Tanken är att detta skall göra det enklare för medborgarna att återvinna, och att färre därigenom slänger förpackningar och tidningar i hushållssoporna. Enligt en rapport från Avfall Sverige skulle det gå att återvinna hela två tredjedelar av de sopor som i dag går till sopförbränning.

Det finns dock flera problem med att låta kommunerna ta över. Ett är producenterna då inte längre behöver bry sig om att hålla nere mängden förpackningar eller göra dem lätta att återvinna. Näringslivet kan också lättare se till att de insamlade förpackningarna och tidningarna skickas vidare till återvinningsföretag. Risken är också stor att kostnaderna för insamlingen ökar när Sveriges 290 kommuner inför olika system för insamling.

Frågan är också om alla kommuner verkligen vill öka återvinningen. Många kommuner har sopförbränningsanläggningar eller säljer sopor till de kommuner som har sådana. Då förlorar kommunerna ju pengar på att öka återvinningen av förpackningar och tidningar, eftersom dessa har ett högt energivärde. Vissa kommuner har kommunledningar som struntar i detta, och tycker att omtanken om miljön är viktigare än att tjäna pengar på sopförbränning, men det är inte säkert att detta gäller för alla kommuner.

Det är dessa problem som har gjort att allianspartierna är mycket tveksamma till att flytta ansvaret för insamling och återvinning till kommunerna. Även Sverigedemokraterna har hittills varit emot en sådan förändring, vilket gör att S-MP-regeringen inte har majoritet i riksdagen för detta.

Den här politiska oenigheten skapar osäkerhet både i kommuner och i näringslivet, eftersom ingen vet vad som skall gälla i framtiden. Långsiktiga spelregler vore bättre.

Det är därför bra att Centerpartiets talesperson i miljöfrågor, Kristina Yngwe, på torsdagen öppnade för förhandlingar med regeringen. Det kan gå att hitta en kompromiss som kan utnyttja fördelarna både med ett producentansvar och med ett större kommunalt ansvar. Det är i alla fall värt att undersöka vidare.

Men innan dess är det bästa att producenterna får behålla ansvaret. Norrtäljes kommunledning får vänta tills annat besked kommer.