Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kom överens om vilken summa som behövs

Det tycks råda en viss förvirring i skolpolitiken i Norrtälje kommun just nu.

För två veckor sedan kom Centerpartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet överens. Tillsammans krävde de fem partierna extra pengar till grundskolan, istället för den besparing på elva miljoner som fanns. Partierna ville ha mer pengar till digitalt lärande och elevhälsovård och införa 30-timmars förskola för barn till föräldralediga och arbetslösa. Partierna ville också göra om skolpengen så att de små skolorna på landsbygden inte skulle missgynnas, vilket de gör i dag.

I går kom kommunens borgerliga majoritet med sitt budgetförslag för 2014. Enligt detta förslag slopas besparingskravet på skolan på elva miljoner. Istället tillförs fem miljoner.

Enligt Centerpartiet och Folkpartiet räcker dessa pengar till allt det som de fem partierna kom överens om för två veckor sedan. Centerpartiet och Folkpartiet menar att de nu genomför fempartiuppgörelsen.

Detta tycker inte Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. De menar istället att Centerpartiet och Folkpartiet har svikit och lagt sig platt för Moderaterna. De menar att 16 miljoner inte räcker för att genomföra allt det som fanns med i överenskommelsen. Samma tycker Robert Johansson, som tidigare var Centerpartiets ledamot i barn- och skolnämnden, men som nu lämnat partiet i protest.

Folkpartiet och Centerpartiet tycker alltså att de hållit uppgörelsen, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tycker att de har svikit den. Den enighet över blockgränsen som fanns för två veckor sedan är alltså borta.

Det är synd. Det fanns ett stort värde i fempartiuppgörelsen om skolan, dels för att skolan behövde mer pengar, dels för att visa Moderaterna att Centerpartiet och Folkpartiet kan vända sig vänsterut när Moderaterna blir alltför självsvåldiga.

Istället för att fortsätta kivas bör därför Centerpartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet träffas och komma överens om en samsyn när det gäller hur mycket pengar som behövs för skolsatsningen, och sedan driva igenom detta gemensamt i fullmäktige. Nuvarande förvirring och anklagelser om svek gynnar bara Moderaterna. Och detta var väl knappast syftet när de fem partierna gjorde sin skoluppgörelse.

För övrigt visar majoritetens budgetförslag återigen att Norrtälje kommun har en mycket god ekonomi. Kommunen gör ett överskott på runt 100 miljoner i år, och prognoserna pekar på stora överskott även kommande år, inte minst på grund att Norrtälje kommun är en av de stora vinnarna när staten gör om det kommunala skatteutjämningssystemet. 65-75 miljoner kronor i extrainkomster per år är inte fy skam.

I det läget finns det faktiskt utrymme både för en skolsatsning på minst 16 miljoner och en skattesänkning på 20 öre.