Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koll mot brottsregistret införs för klubbar

Nästa vecka träder en lagändring i kraft som ska ge ett starkare skydd mot sexuella övergrepp på barn.

Annons

Sedan tidigare finns en lag som ger arbetsgivare rätt att begära utdrag ur brottsregistret från alla som söker jobb inom skola och barnomsorg. Nu utökas lagen om registerkontroll till att även omfatta personer som vill jobba ideellt med barn inom idrottsföreningar, scouterna eller religiösa föreningar.

Registerkontroller är en knepig fråga och kritiker menar att de inte är någon garanti för att skydda barn. Det kan även innebära ett slags yrkesförbud för personer som har dömts för grova vålds- och sexbrott.

Justitieminister Beatrice Ask (M) tycker också att det är en svår fråga då den som har suttit av sitt straff har rätt att leva ett vanligt liv.

– Men när det gäller övergrepp mot barn förekommer återfall och det är därför viktigt att väga in skyddet för barnen, säger hon till Riksdag Departement.