Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Knappast saknats positiva bilder"

BILDEXTRA NT:s Kim Nilsson summerar den omtalade musikfesten. 

Annons

Hultsfred goes Stockholm regnade knappast bort, men tyvärr verkade den i vissa fall ha glömts bort. Stoxa var perfekt som festivalområde, men ska festen komma tillbaka och gå runt krävs nytänkande.

Glada miner. Stora skratt. Folk som hoppar av lycka när deras favoritartister intar scenen. Det har knappast saknats positiva bilder från årets Hultsfredsfestival i Stoxa, några mil utanför Rimbo. De stora molnen över festivalen har i stället handlat om ekonomi och, tja, mörka regnmoln under den första dagen.

Det är väl knappast någon hemlighet att Hultsfred 2013 kommer att gå med storförlust. Arrangören FKP Scorpios vd Folkert Koopmans bekräftade nederlaget för Aftonbladet häromdagen. Trist helt klart, men idén i sig att flytta festivalen från Hultsfred kändes inte som en snabb eller speciellt igenomtänkt lösning på festivalens redan befintliga problem, att locka besökare.

När en så pass känd festival som Peace and Love nyss gick i konkurs så visar det att de breda festivalerna har problem. Det är inga konstigheter att sälja ut nischade varianter som Summerburst eller Sweden rock, men musikfestivaler som ska tilltala så många som möjligt riskerar att missa de flesta.

Artistprogrammet på årets Hultsfred var enligt min mening ganska bra och vi fick bevittna flera fantastiska spelningar av bland annat Bastille, Portishead och Oskar Linnros.

Problemet var att det saknades ett namn som drar publik som inte är intresserade av festival. Och några av namnen, redan nämnda Portishead, My Bloody Valentine och Fayboy slim, var som mest produktiva innan många av festivalbesökarna var födda.

Med det sagt är det länge sedan jag så många, oavsett antal, glada människor på en och samma festival. Skulle man gå på endast stämningen så skulle jag faktiskt ge snudd på högsta betyg.

Stoxa var i övrigt ett fantastiskt bra ställe att arrangera festivalen på. Stora ytor, närhet till Stockholm, Arlanda och Uppsala och tillräckligt avskilt för att inte irritera boende.

Det började inte bra med spöregn under första festivaldagen, men faktum är att det slutade tidig kväll och att det sedan, i stort sett, var uppehåll. Lördagen var till och med fantstiskt ur ett väderperspektiv.

Så blir det Hultsfred 2014 i Stoxa? Åtminstone kommer festivalen inte att heta Hultsfred då, det har FKP Scorpio redan bekräftat. Man vill också nischa in sig mot ett tema. En bra idé inte minst eftersom det är tydligt hur starkt publiken reagerar när DJ och producenterna Adrian Lux och Fatboy slim spelar.

Fast sådana tankar struntar de flesta av årets besökare i. De har haft för roligt för att analysera. Gott så.