Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klotter tillåts på Kinesiska muren

Ska graffitti kunna rädda Kinesiska Muren? Det är i alla fall
vad myndigheterna hoppas på i kampen mot vandalism.

Graffitti på Kinesiska muren? Ja, det är de kinesiska myndigheternas senaste strategi för att stoppa förstörelsen av den historiska muren. Man har länge försökt få stopp på ovanan att klottra på underverket, något som främst utländska turister ägnar sig åt. Många ristar eller skriver in sitt namn i den gamla stenen. Trots att man införde särskilda patruller har myndigheterna inte lyckats stoppa förstörelsen. Nu ska man alltså få klottra - men enbart på vissa områden. Ett klotterområde ligger vid Mutianyu, ungefär sju mil norr om Beijing.

Touchskärmar

Sammanlagt ska man anordna tre platser för klåfingriga turister. Resten av muren ska befrias från klottret, enligt China Daily. Tanken är också att man ska sätta upp särskilda elektroniska touchskärmar för graffittikonst vid ett försvarstorn vid Mutianyu, som varit särskilt utsatt.

Även andra turistattraktioner har haft problem med turister som vill lämna sitt avtryck. I Verona har den innergård som sägs ha tillhört Shakespeares hjältinna Julia blivit översållad av lappar och namnunderskrifter med kärlekshälsningar. Under år 2012 förbjöds turister att skriva något mer på de redan nedklottrade väggarna.