Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatomställningen måste vara snabb och rättvis

Annons

Det ska vara enkelt för medborgarna att leva klimatsmart. Och de klimatsmarta alternativen ska vara billigare än de klimatvidriga.

Vänsterpartiet kräver att det utlyses nödläge för klimatet i Stockholmsregionen. Trots alla vackra ord fortsätter utsläppen att öka, både i Stockholmsregionen och i Sverige som helhet. Alla fakta visar att vi har ont om tid om vi vill att våra barn och barnbarn ska ha en framtid på vår planet.

Anmäl text- och faktafel

Klimatomställningen måste vara rättvis. De som släpper ut mest ska betala mest. 100 företag står för 71 procent av utsläppen. När det gäller privatpersoners utsläpp är det de rika som flyger mest, har bränsleslukande bilar i onödan och konsumerar berg av kläder och prylar. De roffar åt sig en stor bit av vår gemensamma framtid.

Under värmeböljan sommaren 2018 presenterade Vänsterpartiet Storstockholm vårt program ”Omställningsplan för klimatet”. I den lyfter vi bland annat fram hållbara resor och klimatsmarta, billiga hyresrätter. Vi måste ställa om politiken nu för att rädda klimatet.

En rättvis klimatpolitik måste gå före alla andra politiska beslut. Vi har bara tio år på oss att klara omställningen till en hållbar värld. Vi måste införa nolltaxa i kollektivtrafiken för att få ner antalet bilar i regionen och bygga ut cykel- och gångvägar så att fler kan gå och cykla. Inte bygga fler motorvägar.

Klimatfrågorna måste överordnas alla andra politiska beslut. IPCC:s rapport från i höstas visar att läget är akut om vi ska lyckas hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Rapporten kräver politiskt agerande på alla nivåer vilket inte sker i dagsläget. Även i Stockholmsregionen måste vi gå från ord till handling.

Vi måste bygga billiga och klimatsmarta hyresrätter så fler kan bo på mindre markyta. Genom att stänga Bromma flygplats skulle stora arealer frigöras för att bygga bostäder. Och vi behöver verkligen inte fler landningsbanor på Arlanda. Dessutom slipper vi utsläpp och buller från flygtrafiken. Det är hög tid att agera för klimatet.

Vänsterpartiet arbetar för ett slutdatum för användning av fossilbränslen i Norrtälje kommun. Vi vill därför få igång satsningar på lokal energiproduktion, framförallt i form av solenergi.

Trafiken står för en stor del av vår klimatpåverkan. För att minska trafikens miljö- och klimatpåverkan måste vi öka kollektivtrafikens andel av resorna. Vänsterpartiet arbetar därför bland annat för en förlängning av Roslagsbanan till Rimbo. Men helt utan bilar klarar vi oss inte, speciellt inte på landsbygden. Vi vill att personbilar, bussar, taxi, lastbilar och arbetsfordon ska använda energieffektiva och fossilfria bränslen Senast 2025 vill Vänsterpartiet att det i EU inte ska säljas några nya bilar som drivs av bensin.

En kraftig utbyggnad av vägar för oskyddade trafikanter måste ske, och kommunen måste ta ett större ansvar för att gång- och cykelvägar byggs på landsbygden.

Vi vill också verka för att Norrtälje centrum blir bilfritt året om.

Catarina Wahlgren (V), ledamot i fullmäktige Region Stockholm

Ola Nordstrand (V), ledamot i Norrtälje kommunfullmäktige

Britt-Mari Bardon (V), ledamot i Norrtälje kommunfullmäktige

Per Claesson (V), ledamot i Norrtälje kommunfullmäktige

Ingela Brinkefeldt (V), ledamot i Norrtälje kommuns teknik- och klimatnämnd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel