Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet påverkas av det vi lägger på tallriken

Vår artikel om att införa en köttfri dag fick ett antal personer att vakna. Den fick även tre centerpartister att vakna, men uppenbart på fel sida.

 De tre skriver den 4 mars i NT att det kan vara en riktig iakttagelse att vi kan påverka klimatet med vad vi äter. Det verkar som debattörerna valt fel ingång, och därför landar i fel slutsats.

Att skriva ner FN-organet FAO:s rapport till att tamboskap för matproduktion ”kan” påverka klimatet är en underdrift av enorma format. Vi vill slå fast att det är ett faktum att det vi lägger på tallriken påverkar vårt klimat. Det finns alltså inget ”kan” i den här frågan. Fakta i fallet visar att transportsektorn står för 13 procent av samtliga utsläpp av växthusgaser, medan hushållningen av tamboskap för mejeri-, ägg- och köttproduktion står för 18 procent.

Visst binder grödor koldioxid, men att låta djur för köttproduktion beta är inte den mest klimatsmarta lösningen. Vi önskar öppna ängar där djur betar sommartid, men att det måste vara just köttboskap ställer vi oss tveksamma till.

Vi tycker att man måste lyfta blicken och se möjligheterna i denna debatt. Vi vill alla bidra till minskade utsläpp från trafiken, men när det kommer till tallriken så blir det lätt stopp. Det är här vi måste våga tänka nytt och tänka förändring.

Vi glädjer oss åt Centerpartiets syn på att lokala företag skall kunna lägga anbud i upphandlingar. Det är ett avgörande verktyg för att få mer närodlat och närproducerat. Men då måste det levereras tydliga kriterier och pengar för att kunna prioritera de mest klimatsmarta alternativen vid upphandlingar. Med författarnas formuleringar i ryggen hoppas vi att Centerpartiet kan leverera, för detta stödjer vi.

Klimatförändringarna är ett globalt problem, precis som handeln med mejeriprodukter, ägg och kött. Vi äter i snitt 84 kilo kött per person och år, och importen ser olika ut för olika typer av kött. Av nötkött står den för 45 procent, för fågel cirka 40 procent.

Vill vi bryta trenden med ökad import så är aktiv politik ett måste. Här förutsätter vi nu att Centerpartiet bryter med den borgerliga regeringen som anser att EU:s jordbruksstöd skall avskaffas omedelbart, och att Centerpartiet ansluter sig till vår och LRF:s linje som önskar att marknadsanpassningen sker i takt med omvärlden. Om inte så riskerar vi att slå ut stora delar av vårt eget jordbruk.

Vi ser det som en självklarhet att våra elever får en näringsriktig kost. Precis som att det är en självklarhet i Haninge, där Centerpartiet och den borgerliga majoriteten infört en köttfri dag.

Vi förstår att tanken på att en dag i veckan avstå från de 230 gram kött vi äter per dag utmanar ett traditionellt tankesätt, men det tycker vi är bra. För det är ju precis som Albert Einstein sa: ”Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.” I svenska näringsrekommendationer översatta till livsmedel ingår ungefär 140 gram kött- och charkuteriprodukter per dag, sett till konsumtionen tycker vi i alla fall att frågan om en köttfri dag är relevant.

Kristian Krassman, S

Tove Åström Engvall, S

Bengt Sellin, S

Lotta Nilsson, S

Per-Åke Jeansson, S

Diego Lopez, V

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel