Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatet går före valpropagandan

Annons

I Stilla Havet, mellan Hawaii och USA:s västkust, snurrar världens största flyttande sopberg - Great Pacific garbage patch. Den täcker ytan som är tre gånger större än Frankrike och består mestadels av plast.

I världshaven finns fem enorma sopsamlingar, som ständigt växer och numera syns även från rymden.

Anmäl text- och faktafel

Om ni fortfarande tvekar om nödvändighet och nytta av valet till EU-parlamentet, föreställ er dessa sopberg, som täcker våra hav, och inse att moderna miljöutmaningar måste lösas tillsammans. Därför är det så viktigt att välja rätt EU-parlamentariker som kommer att kämpa för miljön i Bryssel.

Miljö och klimat är frågornas fråga för oss här i Norrtälje, för hela landet, Europa och världen. Vi behöver ett Europa som på allvar möter klimatkrisen. Att investera på ett sätt som gynnar klimatet är bra, men inte tillräckligt – vi behöver en skyndsam och effektiv avveckling av fossilberoendet, vi behöver klippa EU:s band till de mäktiga kapitalintressen som skrupelfritt gör vinst på att förstöra vår miljö.

I bästa fall är det vänstern som är garanten för den förändringen i EU. Vänsterpartiet driver rättvis klimatpolitik, som innebär att de som bär ansvaret för utsläppen, för sopbergen, får betala konsekvenserna, inte alla vi andra.

Under valrörelsen 2018 föddes en tanke hos oss i Vänsterpartiet Norrtälje om att vi till nästa val skulle utesluta affischerna i vår valpropaganda. Även om våra egna affischer var av papp och kartong, fanns det många som var i något slags plastmaterial. Allt bilåkande för att sätta upp affischerna i vår vidsträckta kommun bidrog inte heller till en bättre miljö. Att inte använda affischer i valet till EU-parlamentet 2019 ser Vänsterpartiet som ett konkret och tydligt bidrag till ett bättre klimat.

I en tidigare debattartikel uppmanade och utmanade Vänsterpartiet Norrtälje övriga partiföreningar i att inte sätta upp några valaffischer inför EU-valet 2019. Vi har ännu inte sett om det bar frukt, men oavsett så har vi bestämt att vi hoppar över att affischera inför valet den 26 maj.

Förutom klimatet finns antirasism i Vänsterpartiets fokus inför EU-valet. Antirasismen är också en brännande fråga, då högernationalister och rasister delar upp människor i grupper, i ”vi” och ”dem”, och ställer människor mot varandra. I flera länder, och även i Sverige, ser vi att rasismen får ett större utrymme, och det vill vi i Vänsterpartiet sätta stopp för.

Vi vill ha ett Europa för oss alla som bor här. Det finns positiva krafter som står mot högernationalister och rasister. Dessa krafter vill vi samla för att den 26 maj få mycket mer att säga till om i valet till EU-parlamentet 2019.

Stefan Grath (V)

Britt-Mari Bardon (V)

Ola Nordstrand (V)

Roger Reinhold (V)

Cecilia Kängström Skeptzis (V)

Anna Söderblom (V)

Viktoria Rinkous (V)

Anette Holgersson (V)

Vänsterpartiet Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons