Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet blev den stora förloraren vid budgetfullmäktige

Annons

Nu är det slutdividerat om kronor och ören. Åtminstone för stunden, och det blev som väntat inga större satsningar. Det beslutades vid det sista sammanträdet för kommunfullmäktige för året, den 10 december. Den största enskilda anledningen till uteblivna rejäla satsningar, var att de mest frikostiga budgetförslagen röstades ner.

Anmäl text- och faktafel

Klimatet blev den stora förloraren, och inte ens vi i Vänsterpartiet, som har miljön och klimatet som en prioriterad fråga, lyckades leverera tillräckligt. Vårt förslag om en ökad satsning på förnybar energi i form av solenergi är ett av flera förslag som ska bidra till att leva klimatsmart i Norrtälje. Vi har också i vårt kommunala handlingsprogram att vi ska jobba för att varje kommunal nämnd ska avsätta en procent av sin budget till klimatarbete.

 

Trots högt satta mål i kommunens klimatpolicy, når inte den föreslagna budgeten tillräckligt långt för att ett kapsejsande klimat ska gynnas på kort sikt.

För att vi över hela vår värld ska nå de mål som FN:s klimatpanel IPCC föreslår behöver satsningar och investeringar motsvarande 23 400 miljarder svenska kronor göras före år 2035. Det är mycket pengar som måste satsas och vissa menar att det är för dyrt att rädda klimatet. Betänk då att världens militärutgifter 2017 uppgick till 1 739 miljarder dollar (Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, SIPRI – årsbok 2018).

Greta Thunberg höll ett uppmärksammat tal i London nu i höstas som hon avslutade så här: ”I dag produceras det 100 miljoner fat olja varje dag, och det finns ingen politisk vilja att ändra på det. Det saknas lagar som tvingar bolagen att lämna oljan i marken. Det visar att vi inte kan rädda jorden genom att följa spelreglerna. Allt måste förändras, och det måste börja idag. Till alla er därute: Det är dags för civil olydnad. Det är dags att göra uppror.”

Vår förhoppning och önskan är att våra styrande politiker ska inspireras och motiveras av Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet på Mynttorget i Stockholm, och också av pågående klimataktioner vid vårt kommunhus i Norrtälje.

Britt-Mari Bardon (V)

Ola Nordstrand (V)

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel