Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart vad Kullehusteatern spelar i sommar

Anne Kulle avslöjar vad Kullehusteatern kommer satsa på för pjäs under årets sommarturné.

Annons

Kullehusteatern satsar brittiskt i år. I sommar turnerar ensemble med Jerome K Jeromes Tre män i en båt, där resan på Themsen förflyttats till Roslagens kust. Kullehusteaterns turnéer har blivit ett pålitligt inslag i sommarens kulturutbud. Genom åren har ensemblen spelat Strindberg, Tjechov, Holberg och inte minst Molière, med praktfulla kostymer, läckra peruker och mycket smink.

I sommar växlar teatern över till brittisk humor och Tre män i en båt.

– Vi bromsar lite med alla peruker och barockkläder och gör något helt annat, säger Anne Kulle.

Jerome K Jeromes Tre män i en båt från 1889 handlar om de tre vännerna J, Harris och George, som ger sig ut på en resa längs Themsen. Med på resan finns också Harris hund. De tre har känt varandra länge, men är olika sinsemellan.

J, bokens berättare, är en rätt självgod och egocentrisk figur, medan Harris är den bullrige som gärna tar sig ett glas och George den lite mer försiktige i gänget.

– Det är en högt älskad bok, där vi har tagit oss friheten att göra det hela lite mer lokalt. I stället för att vara på Themsen reser de från Öregrund till Vaxholm i sin båt, säger Anne Kulle.

Hon spelar själv J, de båda andra rollerna görs av Ulf Drakenberg och Thomas Eriksson. Anita Ekström svarar för regin, medan dramatiseringen har gjorts av Linda Kulle. Hon lyfter fram humorn och ironin när hon beskriver Jeromes K Jeromes berättelse om de tre vännerna och deras vedermödor på sjön.

– Alla tre sitter och har ångest, fast det kan de ju inte säga. I stället hittar de fel på ditten och datten och talar om hur utarbetade de är. De får möta sig själva och varandra, och man ser hur distanslösa de är, säger Linda Kulle.

– Jag älskar humorn, att de inte har någon självinsikt och distans. Jag tycker om såna historier, de förklarar hur vi människor beter oss, fortsätter hon.

Båtresan innehåller en hel del dramatik och incidenter, Kullehusteatern kryddar också med sång och musik, med Ulf Drakenberg på ukulele. Tre män i en båt har premiär på Gregersboda gård den 25 juni, sedan väntar en sommarturné med ett 30-tal spelningar runt om i Roslagen. Dessutom blir det spelningar i Uppsala i ett samarbete med Uppsala stadsteater.

Även om Tre män i en båt är en humorklassiker vill Linda Kulle lyfta fram en feministisk udd, med spetsen riktad mot de tre herrarna i båten och deras brist på självinsikt.

– Historien sätter ändå fingret på att det är något som gör att de vantrivs. Man kan vädra det i litet format.