Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för muddring av Singöfjärden

Hargshamns AB får tillstånd till att muddra i Singöfjärden, enligt en dom i Mark- och miljööverdomstolen. Domstolen nekar att pröva fallet som Singöbon Anders Michanek överklagat.

– Jag är besviken. Vi ska inte måla fan på väggen, men jag tvivlar på att det här kommer att fungera, säger vattenägaren Anders Michanek.

Hargshamns AB vill muddra ett stort område utanför hamnen i Hargshamn. Detta för att tillåta djupgående fartyg som fraktar malm från Dannemora gruva. Tillståndet innebär också utbyggnad av en malmkaj och ny kaj.

Farledsfördjupningen innebär muddring av tusentals kubikmeter blålera, och kommer att ske vid Kälsholmen, Galtgrynnan, Grisarna, Levantgrundet och Ellan.

ÖverklagadeDispens har getts för att tippa 227 000 kubikmassor söder om Medholmen, inom naturreservatet Slätön-Medholma.

Enligt Anders Michanek innebär detta att hela Singöfjärden kommer att bli grumlig.

Nu har Mark- och miljööverdomstolen nekat att ge prövningstillstånd till vattenägaren Anders Michanek på Singö. Han var den ende som överklagade när Miljödomstolen gav tillstånd till muddringen i oktober.

Äventyrar vattnetAnders Michanek befarar att muddringen äventyrar vattenkvalitén.

– Det som är mest oroande är att tipplatsen för muddermassorna ligger så nära farleden, något som Havs- och vattenmyndigheten påtalat. Jag trodde att man skulle lyssnat mer på en myndighet, säger Anders Michanek.

Miljödomstolens beslut står alltså fast.

Men det går att överklaga beslutet.

Men Anders Michanek tänker inte göra det.

Han hade hoppats att Havs- och vattenmyndigheten skulle gjort det.

”Inte min uppgift”– Det här visar helt klart att det inte är tillräckligt intressant för dem. Den är ju till för att skydda vårt vatten, och de har alla fakta. Det är inte min uppgift. Jag har inte tillräckligt torrt på fötterna, säger Anders Michanek.