Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klarar Stefan Löfven en valkampanj?

"Just nu ser det bra ut för Stefan Löfven. Men hans höga förtroendesiffror bygger på en mycket bräcklig grund."

De senaste två riksdagsvalen har gått riktigt dåligt för Socialdemokraterna. I det senaste valet fick partiet strax över 30 procent, vilket var det sämsta valresultatet på nästan 100 år.

Detta gjorde att partiledaren Mona Sahlin tvingades avgå. Även hennes efterträdare, Håkan Juholt, har tvingats avgå.

Nu är Stefan Löfven partiledare, och det är till honom hoppet nu står bland alla socialdemokrater. Stefan Löfven var en nödlösning när han valdes, men har hittills klarat sig bättre än de flesta hade förväntat sig. Enligt den opinionsmätning över partiledarnas förtroende som Aftonbladet publicerade förra veckan har 55 procent stort eller mycket stort förtroende för honom. Det är den bästa siffran för en socialdemokratisk partiledare sedan 2002, och det är bara en procentenhet lägre än för statsminister Fredrik Reinfeldt, som tidigare haft ett stort försprång före Stefan Löfven i den här typen av mätningar.

Om trenden fortsätter borde det stora förtroendet för Stefan Löfven leda till en kraftig uppgång för Socialdemokraterna i höstens val. Det finns dock mycket som talar mot detta, framför allt Löfvens bristande politiska erfarenhet.

I går började Aftonbladet en serie med partiledarintervjuer inför valet. Stefan Löfven var först ut. Som alltid var hans svar på de politiska frågorna antingen luddiga eller bestod av slagord. Ungdomsarbetslösheten skulle minskas med en ”ungdomsgaranti”, men hur den skulle ge nya jobb framgick inte. Han hävdade att ”regeringen lägger 20 gånger mer på skattesänkning än på skolan”, fast skolan är kommunal och därför är en mycket liten del av statsbudgeten. På frågan vad han ville göra åt tiggarna i Sverige svarade han: ”Europa måste sätta befolkningen i arbete”. Och så vidare.

Och trots att jobbfrågan borde vara Stefan Löfvens hemmaplan hade han inte något tydligt svar på hur Sverige skall nå Socialdemokraternas mål om ”EU:s lägsta arbetslöshet”. Han menade att det var ”viktigt att först fokusera” och pekade på den ”aktiva näringspolitiken” utan att ge exempel på vad detta innebar i konkreta förslag.

Stefan Löfven verkar vara en trevlig och jordnära person, som inger förtroende. Hittills har han valt att vara vag eller hålla tyst i de flesta politiska frågor. Detta tycks också ha ökat förtroendet för honom.

Detta håller knappast i en valkampanj, när kraven på tydlighet ökar. Risken är uppenbar att hans bristande kunskaper då kommer att avslöjas. Och tycker då väljarna fortfarande att han duger som statsminister?

På samma sätt måste Stefan Löfven i valrörelsen ge tydliga svar på vilka politiska reformer han vill genomföra. Det kan göra många väljare besvikna, eftersom de tidigare tolkat hans luddiga svar på helt andra sätt.

Just nu ser det bra ut för Stefan Löfven. Men hans höga förtroendesiffror bygger på en mycket bräcklig grund.