Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinesiskt drakskepp på väg till Roslagen

Ett drakskepp kommer lastat. Med vad då? Med stora planer på ett svensk-kinesiskt företagscenter på Högmarsö.

Annons

Förra veckan påbörjades arbetet med att bogsera den spektakulära drakbåten från Ringöns kaj i Göteborg mot Högmarsö varv.

Resan har hittills varit kantad av motorstrul och mycket dåligt väder, men i veckan väntas den tre man starka besättningen på bogserbåten Brutus, med kapten Thomas Ekstrand från Hallstavik som befälhavare, tuffa in mot Furusundsleden.

– Det är en jäkligt ball båt. Hon är otroligt majestätisk med det jättestora drakhuvudet i fören, säger Cai Magnusson, styrman på Brutus.

Det udda ekipaget har dragit till sig många blickar längs vägen.

– Vi ser nog lite roliga ut när vi glider fram med lilla Brutus först och så den här jättepråmen efter. Vi har mött stora containerfartyg som har ändrat kurs för att gå lite närmare oss, sedan har vi sett hur de stått på bryggan med kikare och spanat på oss, skrattar Cai Magnusson som längs vägen även har blivit kontaktad av både lokalpress och riks-tv.

Restaureringsarbetet ska utföras av Hasse Möller på Högmarsö varv.

– Alla jobb är udda, men det här är en lite mer ovanlig pråm. Hon är ju väldigt spektakulär, säger han.

Under de år drakbåten låg i Göteborg var båtens ägare, affärsmannen Johan Wang, i Kina. Där är han fortfarande.

Obevakad och vackert inredd, utsattes drakbåten för omfattande skadegörelse av hemlösa och missbrukare. Bland annat har all koppar- och mässingsplåt som tidigare täckte drakens hals och pråmens sidor rivits loss och sålts som skrot.

– Det är lite tragiskt att hon har blivit så vandaliserad. Hon har verkligen inte fått den uppmärksamhet hon förtjänar, säger Hasse Möller som nu hoppas att de stora planer som Johan Wang har för drakbåten ska kunna bli verklighet.

Wang ska ha tagit fasta på att politikerna i Kina vill att landet ska investera många miljarder dollar i Europa.

– Han vill att mindre svenska företag kostnadsfritt ska kunna ställa ut och exponera sina produkter mot Kina och de mängder av kinesiska turister och affärsmän som han menar kommer till Stockholm varje år, säger Hasse Möller.

Tanken är sedan att drakbåten ska fungera som ett ambulerande affärsfönster mot Kina från både Högmarsö och Stockholm.

Än så länge finns det ingen tidsram för projektet.

– Jag tror att han är väldigt optimistisk, men vi får se vad det blir. Klart är i varje fall att han vill dra i gång så snart som möjligt, säger Hasse Möller.

NT har sökt Johan Wang per telefon i Kina, men har hittills inte fått något svar.