Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kim Nilsson redo att utmana GP-eliten

Rospiggsföraren inför kvällens GP på Friends arena.

Kim Nilsson tilldelades wild card-platsen för några veckor sedan och i kväll är väntan över. Det är dags för årets speedwayfest på Friends Arena.

– Nu har man sett bilder på banbygget och känner att det börjar närma sig. Det är fjärilar i magen blandat med mycket adrenalin, säger Kim.

23-åringen från Stockholm står på startlinjen på Friends efter sitt bästa tävlingsår i karriären. GP-biljetten kom efter SM-skrällen i Vetlanda där Kim slutade fyra.

– I fjol kom jag inte med till SM och i år ville jag lägga krut på det, särskilt med tanke på att kvalet skulle gå i Hallstavik. Jag var jättenöjd med att vinna SM-kvalet och att komma till SM-final.

– Jag tycker att jag plockat fram det bästa när det gällt, i slutspelet med Rospiggarna och i SM

Vad är det du förbättrat i år?– Jag har blivit lite bättre på allting, det är väl så man kan summera det. Mer erfarenhet på banan och bättre starter och åkning.

Har andra förare mer respekt för dig än tidigare?– Jo, det blir väl så när man visar vad man kan. På startlinjen är det kanske ingen som längre tänker ”honom tar jag lätt”. Jag visar hårda armbågar och går in för det i loppen, det har ju kommit i takt med att självförtroendet blivit bättre.

Och vassa armbågar kan behövas i lördagens GP, när Kim stöter på världseliten.

Hur har du laddat upp?– Med en riktig förkylning ha ha. Och två heat i England innan matchen blev inställd. Men nej jag försöker att inte göra så stor grej av det och det blir mest att förbereda sig mentalt.

Vad har du för förväntningar?– Det ska bli jäkligt roligt, och tufft. Jag ska försöka få med mig så många poäng som möjligt men man vet ju hur svårt svenskarna haft det i GP:n. Mitt mål för tävlingen kommer jag sätta efter fredagens träning.

Du möter förare som du slagit förut ...

– Jag vet att jag kan slå vem som helst en bra kväll. Och ju bättre namn på startlinjen desto mer peppad kommer jag bli. Jag går ut med tanken att ta poäng i varje heat.

Det kommer bli ett stort publiktryck på arenan, fixar du pressen?– Jo men det tror jag, jag är ganska så kall. Det kommer bli ännu mer nervöst när det närmar sig och det gäller att inte tagga till för mycket. Jag får se det som en helt vanlig tävling, även om det lär bli omöjligt.

Kvällens tävling är förhoppningsvis bara början för Kim Nilsson.

– GP är ett långsiktigt mål, det är dit alla vill och wild card är en bit på väg. Men jag har ett par stora steg innan det och nästa för mig är att försöka komma in i lagVM-truppen. Det hade varit otroligt kul att kämpa för Sveriges färger och förhoppningsvis når jag dit till nästa säsong eller året efter det.

Ställningen

1. Tai Woffinden, England 134

2. Emil Sajfutdinov, Ryssland 114

3. Jaroslaw Hampel, Polen 112

4. Nicki Pedersen, Danmark 108

5. Niels-Kristian Iversen, Danmark 101

6. Greg Hancock, USA 98

7. Matej Zagar, Slovenien 92

8. Tomasz Gollob, Polen 89

9. Chris Holder, Australien 82

10. Darcy Ward, Australien 78

11. Fredrik Lindgren, Sverige 73

12. Krzysztof Kasprzak, Polen 70

13. Martin Vaculik, Slovakien 56

14. Andreas Jonsson, Sverige 4915. Antonio Lindbäck, Sverige 42

Scandinavian grand prix på Friends arena börjar 19.00 lördag kväll. Tävlingen sänds live i TV10 och i efterhand på SVT1 med start 22.25.

För första gången sedan 2004 står Stockholm som värd för ett GP. Det blir också första gången det körs speedway på Friends arena. Hittills har över 20 000 biljetter sålts.

Rospiggarna kör ner med supporterbussar från Hallstavik för att stötta Andreas Jonsson och Kim Nilsson på plats.

Banan är 275 meter lång, 10 meter bred på raksträckorna och 14 meter bred i kurvorna. 3 500 ton speedwaygrus från England används för att bygga upp banan på Friends arena.

Tai Woffinden leder GP-serien och kan säkra världsmästartiteln under lördagens tävling. Greg Hancock ligger sexa, Andreas Jonsson på 14:e plats.