Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kim Nilsson: Hjärtligt filmskratt har tystnat

Den populära skådespelaren Robin Williams har avlidit, 63 år gammal.

Ett av de mest hjärtliga filmskratten har tystnat.

Eller det är snarare så att våra skratt tillsammans med en filmlegendar har slutat.

Skådespelaren Robin Williams är död. Han blev 63 år gammal.

För många är han en av de roligaste vi sett på film, och för all del på tv.

Under 2000-talet försökte han också att göra otrevliga roller. Ofta med stor framgång, men skratten var ändå det som de flesta förknippade honom med.

Larviga skratt. Hjärtliga skratt. Hysteriska skratt. Och, ibland, extremt plumpa skratt.

Rollerna han gjorde var många. De flesta minns säkert klassiker som Patch Adams, radioprataren i God morgon Vietnam och Peter Pan i Hook. Han vann en Oscar för sin insats i Good Will Hunting.

Min personliga favorit var Mrs. Doubtfire som kom i början av 1990-talet. Där spelade Robin Williams en pappa som efter en skilsmässa klär ut sig till ett kvinnligt hembiträde för att få tillbringa mer tid med sina barn. Trots att det finns scener i Mrs. Doubtfire som fortfarande kan anses som både roliga och smått vågade så symboliserade den även en annan sida av Robin Williams.

Att hans humor ofta låg väldigt nära tragedi.

Ibland blev det rörande, ibland bara överdrivet sentimentalt. Men sorgen gick ofta hand i hand med skämten.

Och lite så har det blivit för värld av filmälskare nu. Att Robin Williams inte är ibland oss är självklart en stor förlust. Samtidigt var hans storhetstid kanske inte på slutet. I fjol sändes en tv-serie i USA, The Crazy ones, som visas i Sverige just nu. Den lades ned efter endast en säsong. På filmdukarna har det mest blivit småroller. Roliga inslag som livar upp en seriös film, men knappast bärande roller som förr.

Allt är dock inte slut. Williams har spelat in två filmer som ännu inte haft premiär plus ytterligare en film där han lånar ut sin röst. Föga oväntat är samtliga tre filmer komedier.

Fler tillfällen att skratta med Robin Williams trots att han inte länge är med oss.

För även om vi inte längre kan skratta med honom så finns hans humor väl bevarad på odödlig film och i våra hjärtan.