Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD tar strid mot fördomarna

 
Val 2014
Visa alla artiklar

– Jag skulle vilja få fram lite mjukare frågor i lokalpolitiken, säger Kristdemokraternas gruppledare Ulla-Britt Pettersson.

Annons

Ulla-Britt Pettersson tog över som gruppledare efter företrädaren Åke Malmström i augusti förra året, strax innan hon gick i pension.

– Det är jäktigt att vara pensionär, säger hon med ett skratt.

Ulla-Britt Pettersson har varit Kristdemokrat sedan 1998, men det är först som pensionär hon tyckt att hon haft tid att engagera sig.

– Jobbet har gått först, men nu känns det både roligt och spännande att vara gruppledare.

KD är också det parti i kommunen som har den högsta medelåldern bland sina kandidater.

– Många är lite äldre. Yrkesarbetet har blivit så tufft, så det är först när man är pensionär som man har tid att engagera sig.

Eftersom hon inte har varit med så länge har hon svårt att uttala sig om hela mandatperioden.

– Men jag vill ge en eloge till Moderaterna som har fått så mycket gjort.

Ulla-Britt Pettersson är ganska nöjd med det utrymme partiet har fått i den borgerliga gruppen. Med sina två mandat är de det minsta partiet, men har deltagit i gruppmöten varje måndag med den övriga fyrklövern.

– Jag tycker att de andra har lyssnat på oss. Men det är klart att man kan vara med och påverka mer om man sitter i korridoren som Kjell Jansson (M) och Berit Jansson (C) gör.

En sak hon är nöjd med är beslutet om att införa en kostpolicy som nu ligger på kommundirektörens bord.

– Sen får vi väl se vilka som vill ha cred för det.

Ulla-Britt Pettersson kom till Norrtälje 1985 då maken och partikamraten Bertil Pettersson fick jobb som föreståndare på Emmaus. Själv är hon barnmorska. 1990 startade hon ungdomsmottagningen i Norrtälje. När Ulla-Britt Pettersson berättar om sitt arbete där och mötena med ungdomar märks det att hon har brunnit för sitt jobb.

– Det kom fram en kvinna med barn när jag var och handlade. Hon sa ”jag vill tacka dig. Jag var busig när jag var ung, men du sa att ”var rädd om dig, det är ingen annan som är det”. Jag tänkte på det och det har gått bra för mig.”.

Ulla-Britt Pettersson tycker att Kristdemokraterna har fått dras med rykten och fördomar som inte stämmer.

– KD sägs vara abortmotståndare. Men mitt jobb som barnmorska var att stötta ungdomarna i den situation de befinner sig.

En annan fördom är att man måste vara kristen för att vara kristdemokrat.

– Vår politik handlar inte om det, utan om de kristna värdena, att man ska behandla andra som man vill bli behandlad själv och att vi ska ha ett samhälle där alla känner sig trygga.

Ett ledord för Kristdemokraterna är familjen. Ulla-Britt Pettersson upplever också att många tror att KD bara avser familjer med mamma, pappa och barn.

– Familjer ser olika ut. För mig är en familj där det finns barn. Sen kan det vara farmor eller samkönade par.

I maj hade KD familjedag i Societetsparken i Norrtälje med hoppborg, ponnyridning och andra aktiviteter som tilltalar barn.

– Vi hade ordnat bussar så att barnen som bor på flyktingförläggningarna kunde komma. Är vi familjens röst så bjuder vi de barn som inte har det så lätt.

Bland frågorna som KD vill driva i kommunen finns att göra om konsthallen till kulturscen när utställningsverksamheten flyttar in i nya kulturhuset. Tanken är att det ska fungera till såväl teater, musik och annat.

Ulla-Britt Pettersson är själv kulturintresserad även om hon inte hinner med så mycket.

– I julas var vi på Gunhild Carling och Christer Sjögren i Karlstad. Christer Sjögren är ju värmlänning, säger hon på värmländska.

Familjen har inget hus kvar i Värmland, men de tar gärna husvagnen och åker dit.

I sommar blir det en sväng tillbaka till rötterna, men i augusti börjar valrörelsen på allvar. Då vill KD få mer att säga till om.

– Blockpolitik i all ära. Man får inte vara för låst. Jag skulle vilja få fram lite mjukare frågor, säger Ulla-Britt Pettersson.

Ulla-Britt Pettersson

Ålder: 65

Bor: Norrtälje

Familj: Man, tre söner, sex barnbarn

Yrke: Leg. barnmorska, pensionär sedan september förra året

Fritidsintressen: Resor, senast till Spanien

Läser: Tycker om Stieg Larsson, just nu på nattduksbordet en bok om D-Dagen

Lyssnar på: Mando Diaos Frödingskiva, P4 i bilen

Tittar på: Nyheter, Vem vet mest? Ibland kan jag svaren och ibland får jag lära mig något.

Förebild: Att jag blev barnmorska beror på en släkting som var det och som var missionär i Indonesien. Jag visste inte vad en barnmorska var men hon var så snäll. Politiskt, Alf Svensson.

Fem snabba

Åka kollektivt eller Köra bil? – Åka kollektivt.

Landet eller stan? – Stan.

Kärnkraft eller vindkraft? – Vindkraft.

Kött eller vegetariskt? – Kött.

Alf Svensson eller Göran Hägglund? – Alf Svensson.