Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karta: Se upp för de nya grunden på sjökortet

Över 140 tips kom in till tävlingen Ökända grund. Sju av grunden kommer att läggas till på sjökorten för Norrtälje kommun.

Annons

Tävlingen Ökända grund arrangerades 2013 av Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och Stockholmradio. 140 tips kom in om ökända grund och undervattenshinder i hela landet. 62 av dessa kommer att leda till nya uppgifter i sjökorten.

I Norrtälje kommun rapporterades det in åtta grund. Sju av dessa har åtgärdats.Bidragen har tävlat i tre kategorier: fel i sjökortet, bästa motivering och ökända grund.

Hans Salomonsson från Stockholm kom tvåa i klassen ökända grund för sin rapport om ett grund i Spillersboda.

– Men jag förstår inte varför ”mitt” grund kunde bli tvåa. Tävlingen är ett bra initiativ, säger Hans.

Hans har sin hemmahamn i Spillersboda för sin Maxi Fenix, som är 27 fot.

– På vägen ut finns där ett grund som vi fastnat på några gånger. I somras tog jag ut GPS-koordinaterna för grundet och rapporterade dessa, säger han.

Alla inkomna ärenden har granskats av Sjöfartsverket. Tipsen från tävlingen gör sjökorten bättre. Det svenska havsområdet är sjömätt till 45 procent med moderna metoder.

– De svenska skärgårdarna är inte sjömätta sedan 1800-talet och tidigt 1900-tal, säger Niklas Hammarkvist på Sjöfartsverket.