Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karta: Ö fick fel namn

Lantmäteriet hade döpt om Flötjan till Svalkobben. Nu kämpar Rolf Bergman för att det ska bli ändrat.

Annons

När länsstyrelsen ville ha in yttranden om förslag från sakägare om ett naturreservat, upptäckte Rolf Bergman på Idö att en liten ö hade fått fel namn. Nu ska Bergman försöka få Lantmäteriet att ändra det.

Stockholmaren Rolf Bergman har i hela sitt liv varit sommarboende på ön Idö, nordost om Gräddö. Först hyrde hans farmor och farfar där, därefter hans föräldrar och numera Rolf. Han hyr en stuga av Skärgårdsstiftelsen och känner ön både utan och innan.

För drygt ett år sedan ville länsstyrelsen ha in yttranden från sakägare om en skötselplan för Arholma-Idö naturreservat, som skulle bli Natura 2000-område.

När Rolf tagit del av kartmaterialet, upptäckte han ett felaktigt namn på en ö utanför Idö som föreslås ingå i det utvidgade naturreservatet. Namnet på ön är Svalkobben. Men Rolf Bergman har hittat namnet Flötjan på gamla kartor.

– Jag tycker att det är viktigt att det blir rätt, inte minst för vårt kulturarv.

Ön, som från början var två, hette 1697 Flöttjorna, men genom landhöjningen blev ön så småningom en och benämndes då Flötjan. Alla kartor har Bergman bifogat till Lantmäterieverket, som nu ska utreda frågan.

Lennart Dehlin är utredare på Lantmäteriet. Han tror att frågan avgörs inom kort.