Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karta: Här blir det nya bostäder i Gransäter

Byggstarten för nya bostäder längst ut i Norrtälje hamn rycker allt närmare. Mark- och miljödomstolen ger grönt ljus för åtta nya fastigheter mellan Vegagatan och Norrtäljevikens norra strand.

Den aktuella marken ingår inte i det stora hamnprojektet som inkluderar 1 800 nya bostäder. Men området snuddar vid det gamla varvet Port Arthur och hamnens östligaste delar. Här, nedanför Gransäter, vill Norrtälje kommun ge plats för åtta nya friliggande enfamiljshus. Detaljplanen för området antogs av kommunfullmäktige i december 2012, men har ännu inte vunnit laga kraft.

Grannar till projektet har försökt stoppa planerna i flera omgångar. De hävdar att markförhållandena är för dåliga.

– Ängen översvämmas mer eller mindre regelbundet varje år. På tidigare planbeskrivning har området kallats vattenområde, obyggbart. Detta visar med tydlighet att det är olämpligt att bygga så nära strandlinjen, skriver 31 grannar i överklagandet till Mark- och miljödomstolen.

Men domstolen avslår överklagandet och hänvisar till att inga nya uppgifter förs fram som ändrar länsstyrelsens tidigare godkännande av detaljplanen. Både länsstyrelsen och domstolen är nöjda med de stabiliseringutredningar och miljötekniska undersökningar som kommunen har genomfört i det planerade bostadsområdet.