Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnkraften har varit lyckosam

Annons

När USA släppte atombomberna över Hiroshima och Nagasaki upplevde man fruktansvärda ödeläggande krafter. Stora vetenskapsmän hade hittat vägen till tillverkningen av bomben. Tänk om man kunde tämja dessa krafter till att användas fredligt och nyttigt.

Och det lyckades man med. Atombomb blev atomkraft, kärnkraft. I Sverige var vi stolta för med Asea-Atom blev vi ledande i världen. Det fanns motstånd mot kärnkraft även i begynnelsen. Den, som jag minns, hårdast pläderade för kärnkraften var Olof Palme, som fasade över kolkraftens koldioxidutsläpp.

Utbyggnaden av vattenkraften hade genom behovet av jättelika dammar och förändringar i vattenflödet åstadkommit stora miljöskador. Vattnet i älvarna rann ju till på våren men behövdes ju mest på vintern och därför behövdes en enorm lagerhållning av vatten. Nu med atomkraften kunde vi med stor glädje konstatera att de orörda älvarna var räddade och befriade från utbyggnad.

Snart kom en politisk vändning och vi skulle i Sverige avveckla kärnkraften och även forskningen stoppades. Ur klimatsynpunkt är elenergi överlägsen andra energislag om den är producerad genom vattenkraft, kärnkraft eller vindkraft. Det har således varit lyckosamt med kärnkraft, men för att få effektivare energiutnyttjande borde man ha byggt ett kraftverk på exempelvis Lidingö. Då hade det varit kort transportsträcka för kylvattnet att kunna värma upp Stockholm med.

De nya problem som uppstått är att länder som USA och Japan placerat kärnkraftverk på geologiskt instabila områden. Sedan hade vi förstås det planhushållande vänsterpartiet i Sovjetunionen, som saknade säkerhetsarbete i sina planer. Dessa länders bristande kompetens har skadat kärnenergiproduktionen.

Med glädje har man nu kunnat konstatera att vindkraften utvecklats. Tillsammans med vattenkraften är vindkraften den mest klimatvänliga energiproducenten. Men vindkraften måste placeras exempelvis ute till havs så att folk inte blir störda av propellerljud med mera.

Vi bör satsa så mycket som möjligt på energiproduktion och energianvändning där man använder så litet av förbränning som möjligt inte bara för att minska koloxid och koldioxidutsläppen utan också utsläpp av svavel, sot och andra miljöföroreningar.

Att satsa på kollektivtrafiken är oerhört viktigt. Om man genom höjda drivmedelspriser söker minska användandet av privatbilar och därmed efterfrågan på bensin och dieselolja så får man inte samtidigt motverka efterfrågan på resandet med kollektivtrafiken genom höjda biljettpriser, vilket man gjort.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin ondgjorde sig över hur svårt det var för honom att åka till Berlin då det var så många bolag och därmed många biljetter för honom att inhandla. Det finns problem på närmare håll. Gustav Fridolin kan komma till Gottröra och försöka ta sig med buss 677 till Uppsala. Att försöka få tag på en bussbiljett är en hel vetenskap och lyckas han så kostar det 90 kronor enkel resa och således 180 kronor tur och retur.

Det blir nog både lättare och billigare för Gustav Fridolin att åka till Berlin.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel