Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften är en gammal teknik – låt oss slippa den

Annons

”Kärnkraft är klimatsmart” står det på moderaternas affisch nu i EU valtider. Affischen är grön. Förvillande lik den gröna färgen i en del budskap från både Centern och Miljöpartiet.

Anmäl text- och faktafel

Det ”gröna” budskapet är ett sätt att förvilla mottagaren. De gröna vet att kärnkraften inte är klimatsmart. Dessutom kan en undra om Moderaterna vill införa kärnkraften som en EU- fråga? I dag är den en nationell angelägenhet.

Moderaterna, tillsammans med Kristdemokraterna, vill bygga kärnkraft. Antagligen för att göra Sverige” tryggare” som en annan moderataffisch har som budskap. ”Vi gör Sverige tryggare”.

Den 26 april 1986 lekte mina barn vid stuprännan där vatten forsade ner. I Hälsingland regnande det ymnigt den dagen. Snart fick vi veta att regnet inte var rent. Det innehöll ett finfördelat radioaktivt stoff från Ukraina. Ett kärnkraftverk hade kollapsat.

Från den dagen stängdes vi in i en tillvaro där den fria skogen blev ett hot. Vi blev tvungna att hindra barnen från att äta bär. Vi kunde inte plocka svamp. Hur var äggen från de frigående hönsen?

I Gävle hindrade vi barnen från att plaska i vattenpussarna som då hade blivit en farlig lekplats. Hur var det med mjölken från betande kor? Älgar, rådjur och renar blev förgiftade av det radioaktiva nedfallet.

Allt som stod för frihet och trygghet var borta. Själva luften och regnet förvandlades från att ha varit en livskälla till en giftkälla. Från den dagen förändrades världen för oss.

Den blev inte tryggare.

Decennierna efter Tjernobylkatastrofen börjar alternativen växa fram. Den tekniska utvecklingen av solkraften har ökat exponentiellt. Effektiviteten har ökat och priserna sjunker. Kärnkraften är i dag mer än dubbelt så dyr att bygga och då kvarstår förvaring av utbränt kärnbränsle som skall förvaras i tusentals år.

Samtidigt är inte kärnkraften självbärande när det gäller försäkringar för olyckor. En kärnkraftsolycka påverkar stora områden och innebär förutom de mänskliga och miljömässiga tragedierna enorma kostnader för samhället. En bråkdel av dessa kostnader är försäkrade. Resten får medborgarna stå för genom allmänna medel.

I praktiken är kärnkraften subventionerad till astronomiska siffror. Olyckan i Fukushima beräknas kosta i storleksordningen 6-700 miljarder dollar. Det finns ingen täckning för dessa summor i försäkringar.

Kärnkraften är inte heller koldioxidfri. Hela livscykeln, från gruvdrift och upparbetning till förvaring, ger avsevärda koldioxidutsläpp.

Det är svårt att förstå varför moderater och kristdemokrater envist vill satsa på en gammal teknik som är på utfasning.

Kärnkraften är en dyr, subventionerad och riskfylld lösning på energiframställning. Sveriges näringsliv är inriktat på att hitta bättre lösningar på energifrågan.

Vi måste vara tydliga och låta den svenska modellen genom entreprenörskap och innovationer fortsätta utvecklingen med inriktning på förnyelsebara energikällor. Vi är på god väg. Stoppa inte utvecklingen!

Mats Wedberg (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons