Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärleken till huset i Kullsta och frågan som fick fart på karriären – möt NT:s nya chefredaktör i stor intervju

Han halkade in i journalistiken på ett bananskal och minns den första intervjun med fasa.
Därefter tog karriären fart och nu tar Carl Juborg över NT med lång erfarenhet från tidningsvärlden.
Rapp och driven, säger folk i branschen.
Fast det syns inte alltid när han åker skridskor.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Pressmeddelandet gick ut 3 september, klockan 15.17 för att vara exakt:

”Carl Juborg, som fram till nu varit nyhetschef på sportredaktionen, men som tidigare har arbetat som bland annat reporter, utrikeskorrespondent och nyhetschef på Expressen, har utsetts till ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Norrtelje Tidning. Han har ett starkt journalistiskt driv och har god känsla och kunskap om lokaljournalistikens möjligheter och utmaningar.”

Stora ord och snabba ryck.

Men NT:s nya utgivare har redan landat i sitt uppdrag.

– Det är klart att det är en stor roll som måste hanteras på bästa sätt direkt, så är det. Mitt fokus ligger dock inte på mig själv, utan på publiken i Roslagen och vad vi på tidningen ska göra tillsammans kopplat till vårt uppdrag. Det är få förunnat att ta över en så välfungerande verksamhet och jobba med en kunnig redaktion dagligen, säger Carl Juborg.

Vad är styrkan med NT, som du ser det?

– Det är en pigg redaktion som är bra på att ta hem nyhetshändelser och evenemang. Dessutom är det alltid varit en familjär stämning på NT och man har en tradition av att låta människor synas i papperstidningen och på sajten. Det är en uppsida som vi gärna utvecklar ännu mer.

På vilket sätt?

– Vi ska fortsätta bevaka vård, skola och trygghetsfrågor. Sen är det människorna i Roslagen och deras berättelser som gör NT till något att samlas kring. De som läser och följer oss, ska också få synas hos oss. Jag ska försöka bidra med innehållsidéer som gör våra nyheter levande även i fortsättningen.

Storyn om Carl Juborg då?

Han är född 1984, uppväxt i Köping och jobbade på Hästens Sängar under tidigt 2000-tal när fotbollsagenten Patrick Mörk plötsligt ställde en fråga:

– Han hade startat en gratistidning som konkurrent till Bärgslagsbladet och undrade om jag kunde skriva lite för den. Jag visste inte riktigt vad jag ville bli på den tiden, men jag drömde om att skriva om sport och Mörks fråga blev egentligen mitt bananskal in i tidningsbranschen. Patrick var också den person som lärde mig de viktiga första grunderna i journalistiken.

- Det är jag mycket tacksam för. Det nyhetsdriv han stod för, har blivit en viktig stöttepelare i mitt egna journalistiska tänk.

– Sen glömmer jag aldrig första intervjun. Jag skulle ringa en hockeytränare i Kungsör som fått ett eldsjälspris och minns fortfarande hur obekvämt det kändes att först ringa upp och boka in intervjun - och sedan ställa en massa frågor till någon jag inte kände. Det var ett berg att bestiga, men sedan rullade det på.

Carl Juborg hann sedan bli både nyhetschef och utgivare för det lokala magasinet innan karriären gick vidare till Expressen, där han gjorde tio år som reporter och arbetsledare på sport-, webb- och tv-redaktionen.

– Det finns mycket jag plockar med mig därifrån såklart. Både när det gäller stora förebilder inom journalistiken men även en hel del händelser. Inte minst fotbolls-VM i Sydafrika som var stort för mig personligen med tanke på fotbollsintresset samtidigt som det var det första stora uppdraget utomlands. Ett annat speciellt ögonblick var när Kim Källström ryktades till Arsenal och vi lyckades leta upp honom mitt ute på den engelska landsbygden. Det var ett våldsamt surr på deadline day och plötsligt stod vi där mitt emot varandra på ett hotell.

Du hittade till Roslagen också för några år sedan, hur kom det sig?

– Jag blev chef för Mittmedias sportredaktioner i Stockholm och Västmanland 2018 och familjen beslöt sig för att flytta ut från innerstan. Vi tittade ganska brett i början, men så hittade vi ett äldre hus i Kullsta och blev förälskade direkt. Det är en grymt härlig del av Sverige och jag tycker otroligt mycket om trakten. Man kan inte bo på ett bättre ställe, tycker jag.

Är du en sådan som går runt i snickarbyxor och spikar när du är ledig?

– Haha, nej inte riktigt. Vi har nyligen renoverat och byggt ut, men det är min fru som är en klippa där. Hon försöker dra med mig, men jag kan bli bättre och har som mål att bli bättre, så mycket kan man väl säga.

Vad gör du helst på fritiden då?

– Jag spelar veteranhockey med NIK. Jag började spela hockey redan i nioårsåldern och bökar fortfarande runt i sarghörnen. Gillar att riva och slita på isen och älskar gemenskapen. Men skridskotekniken är ett lite av ett svagt kort, där har jag mycket att jobba på, säger Carl Juborg.

Namn: Carl Juborg

Ålder: 35 år.

Roll på NT: Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Bor: Norrtälje

Familj: Fru och två barn.

Intressen: ”Sport, framför allt hockey och fotboll. Men skulle vilja bli bättre på att laga mat också. Jag är inte så pjåkig som man kanske kan tro, men jag har mycket att leva upp till där. Min pappa har drivit en av landets bästa husmanskonstrestauranger, enligt mig, innan han gick i pension.”