Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl-Axel Öst kan tvingas riva stugan

Avgörandet närmar sig.
Karl-Axel Öst kan tvingas riva den olovliga utbyggnaden av stugan på Kläppen.
Kammarrättens dom har fallit.

Annons

Den förre gruppledaren för Folkpartiet i Norrtälje har med hjälp av Advokatfirman Skarborg Partners AB i flera omgångar överklagat bygg- och miljönämndens beslut att utbyggnaden ska rivas.

Den röriga historien har sin början hösten 2000. Den 7 september får Karl-Axel Öst ett första bygglov av Norrtälje kommun. Stugan på ön längst ut i ytterskärgården ska få bli 15 kvadratmeter större. Bygglovet överklagas av Roslagens naturskyddsförening och ärendet går ända upp till regeringen som upphäver bygglovet i september 2004. Bygglovet har, under tiden det varit överklagat, inte vunnit laga kraft.

Däremot har Karl-Axel Östs stuga blivit större.

Under årens lopp har stugan sedan stått där den stått. Kommunen har inte ingripit och stugägaren har ytterligare två gånger ansökt om byggnadslov. Han har först velat få tillstånd för en utbyggnad på tolv kvadratmeter och sedan för en utbyggnad på nio kvadratmeter.

Det senaste beslutet från kommunen har ändå varit att den olovliga utbyggnaden måste rivas.

I det läget har den tioåriga preskriptionstiden för svartbyggen blivit aktuell. Öst hävdar att de tio åren ska räknas från det datum då byggnationen påbörjades.

Han menar att utbyggnaden var klar i slutet av augusti 2000. Öst hänvisar också till ett skriftligt intygande från tre personer.

Byggnadsnämnden har plockat fram andra bevis. Fotografier ska visa att bygget inte var i gång i slutet av september 2000.

Nämnden bygger dessutom sitt beslut på att preskriptionstiden ska räknas från den 23 september 2004 då regeringen lämnade sitt besked.

Nu har kammarrätten i Stockholm ställt sig bakom byggnadsnämndens tolkning. Östs överklagande avslås. Senast den 31 augusti i år ska stugan vara återställd i ursprunglig storlek.

Ett nytt överklagande kan förstås bli aktuellt, den här gången till Högsta förvaltningsdomstolen. För att överklagandet ska tas upp där krävs dock prövningstillstånd och det lämnas bara om det finns synnerliga skäl.

Tidigare i år enades kommunen och Karl-Axel Öst om ett arrendeavtal för Kläppen-stugan. Ett sådant avtal har inte tidigare funnits.

En värdering har visat att 30 000 kronor om året kan vara en rimlig arrendeavgift, men i avtalet är summan halverad till 15 000 kronor. Det hänger samman med att Öst överlåter en bastu till kommunen.