Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Liungman ställer ut i Hallstavik

Karin Liungman, känd för Djurens brevlåda, visar drömlika akvareller i Hallstavik. På lördag den 29 mars har hon vernissage.

Annons

Hon beskriver sina akvareller som ett äventyr. En resa där hon inte vet från början vad resultatet ska bli.

– Jag kan inte måla av ett träd eller en blomma, det är inte min ambition. Jag blandar och häller, sen ser jag att det ser ut som nånting och arbetar vidare, säger Karin Liungman.

Hon är konstnär och musiker, kanske mest känd för låten Älgarna demonstrerar. I somras ställde hon ut under Väddös kulturdagar, på lördag har hon vernissage för en ny utställning i Hallstavik.

– Jag har målat på allt, men nu har jag fastnat för akvarell. Det är så otroligt vackra färger, säger hon.

Hennes akvareller skiftar i olika färgnyanser. Gnistrande rött, skimrande brons och milt blågröna toner möts i hennes bilder, som har en drömlik, lite hemlighetsfull känsla. Naturen är närvarande, men inte på ett föreställande sätt. Målningarna är öppna för tolkningar, med associationer till hav och mossa, djurfigurer och bladverk.

– Jag får mycket inspiration av naturen, stenar, mossa, bark. Jag vill förmedla att man ska titta noga, in i en blomma och se bladen eller lägga sig ner på marken och titta på mossan, säger hon.

Bilderna förmedlar också en känsla av rörelse. Karin Liungman arbetar med mycket vatten och färger som får mötas och blandas på akvarellbladen. Ofta gör hon en förstudie där hon provar olika kombinationer och får en känsla för hur resultatet blir.

– Jag slänger mycket, det går åt mycket papper.

I höstas gav Karin Liungman konsert med sina blueskamrater, hon räknar med en ny spelning i sommar. Men innan dess möts hon och Hallstaviks kammarkör i konserter. Då är det dags att lyfta fram Älgarna demonstrerar.

– Vi kommer att göra mina barnsånger. Det är många basar i kören, det bäddar för bra älgröster.

Men först väntar utställningen i Hallstavik, med de färgsprakande akvareller, som för tankarna till sagovärldar med spretiga träd och uppflammande eldar. Kärnan i hennes bilder är skönheten hos färgnyanser och mönster.

– Det ska vara vackert och säga något, det handlar om skönhet och kommunikation, säger Karin Liungman.

När hon skapar sina akvareller provar hon sig fram och låter bilderna växa fram.

– Jag kan sitta länge och välja färger, det tar tid att titta på det som händer på papperen.

Samtidigt vet hon när det är dags att sätta punkt för en bild.

– Jag vet precis när den är klar. Om jag fortsätter då kan det bara bli värre.

Akvarellerna visas på Hallstaviks bibliotek 29 mars - 29 april.

Karin Liungman

Ålder: 72 år.

Bor: På Väddö.

Familj: Ja, på olika ställen. Barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Gör: Konstnär, musiker, författare.

Bakgrund: Kanske mest känd för låten Älgarna demonstrerar som hon spelade in tillsammans med James Hollingworth på 1970-talet. Har givit ut flera skivor och turnerat flitigt. Kurser i kreativt skrivande.

Aktuell: Ställer ut akvareller på Hallstaviks bibliotek 29 mars - 29 april.