Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Karlsbro största nyheten på valsedlarna

Miljöpartiet i Norrtälje beslutade i tisdags vilka som skall stå på partiets valsedel i fullmäktigevalet i september. Därmed har alla partier i kommunfullmäktige bestämt hur deras vallistor skall se ut.

Annons

De flesta av vallistorna innehåller inga stora nyheter. Men några finns det. Flera partier har till exempel nya förstanamn på sina valsedlar. Oftast är detta en konsekvens av att partierna bytt gruppledare sedan förra valet: Ulrika Falk har till exempel ersatt Elisabeth Björk som Socialdemokraternas gruppledare, medan Ulla-Britt Pettersson ersatt Åke Malmström som gruppledare för Kristdemokraterna.

För Folkpartiet har Hans Andersson varit gruppledare hela mandatperioden. Han har nu valt att träda tillbaka efter valet, och istället står Karin Karlsbro som förstanamn på partiets valsedel. Karin Karlsbro är ett mycket intressant namn, och den största nyheten på partiernas valsedlar i år. Hon satt i Norrtäljes kommunfullmäktige i slutet på 1990-talet, men lämnade sin plats när hon flyttade från kommunen. Hon har sedan dess haft många tunga poster i Folkpartiet, bland annat som kanslichef i riksdagen och som stabschef i regeringskansliet.

Nu har Karin Karlsbro flyttat tillbaka till Norrtälje kommun, och kandiderar både till riksdagen och till kommunfullmäktige. Med sin stora erfarenhet bör hon ha mycket att tillföra Norrtäljes kommunpolitik.

Ett annat parti som byter förstanamn på sin valsedel är Sverigedemokraterna. Här har dock bytet helt andra orsaker än för de övriga partierna: partiets tidigare förstanamn, Bernt Grönblad, har lämnat partiet, och sitter nu som politisk vilde i kommunfullmäktige. Även de övriga två som fanns med på Sverigedemokraternas valsedel 2010 har tvingats att lämna partiet eftersom de blivit uteslutna.

Partiets lista i höstens kommunfullmäktigeval innehåller därför enbart nya namn, med Mikael Strandman som första namn på listan. Hur många av dessa personer som finns kvar i partiet vid nästa val är svårt att spekulera om, men redan har partiet fått ändra på sin lista, eftersom femtenamnet på listan lagt upp rasistiskt material på sin Facebooksida, och därför strukits från listan och lämnat partiet.

Det är dock inte bara på gruppledarplatsen som det finns intressanta förändringar på partiernas vallistor. Flera profiler i fullmäktige har till exempel valt att inte ställa upp i år. En av dem är socialdemokraten Jan Emanuel Johansson, som i flera val fått överlägset flest personröster i partiet. En annan är Vänsterpartiets förre gruppledare Bertil Karlsson.

På samma sätt finns det flera intressanta nykomlingar på listorna. Den mest oväntade är kanske Christer Stighäll, före detta vd på kommunens fastighetsbolag Nihab, som kandiderar till fullmäktige för Miljöpartiet.