Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karibisk chartertrend i vinter

Oroligheterna i Egypten gör att resandet delvis tar nya vägar i
vinter. Men den starka karibiska trenden håller i sig, med fler
genuina öar, kryssningar och nysatsningar. Vi sammanfattar
säsongens nyheter.

Vinterresandet tog en något ovanlig vändning i år, när chartern till Egypten ställdes in. I samband med att UD avrådde folk från att åka till landet ställde de största charterbolagen in resorna dit fram till januari 2014. En hel del semestrar styrdes om till Kanarieöarna, som sedan tidigare är en av de mest populära vinterdestinationerna.

- Det resmålet sticker ut. Vi har 12 000 fler platser dit i år, säger Marie Malmros vid Fritidsresor.

Västlig trend

Men vad som inte förändras är den starka trenden att åka västerut. I vinter är det vajande palmer, romdrinkar och det avslappnade livet som gäller: Karibien är stjärnan, med satsningar på allt från Tobago till Jamaica och Kuba. Förenade Arabemiraten är också ett område allt fler upptäcker, och chartern hit drar nytta av Emirates nya direktlinje mellan Stockholm och Dubai. Här finns både stränder, shopping, stad och sol.

Vi guidar till företagens vinternyheter.

Marocko och Tobago hos Apollo

+Vindarna fortsätter att blåsa västerut och Apollo satsar på det småskaliga. Deras karibiska nyhet är Tobago, en genuin ö där man kan njuta av det lugna livet, med vackra stränder och rom-drinkar. Tobago är också vad som hittills bokat bäst för företaget, i förhållande till sin storlek.

- Tobago är en liten, grön och oexploaterad ö. Den har inte varit så lättillgänglig för massturismen, säger Kajsa Moström, informationschef på företaget.

Man har också nya rundresor i Mexiko och Kuba, för resenärer som vill lära sig något på resan. Dessutom blir det en kryssning i Karibien, som utgår från Dominikanska Republiken.

+Kanarieöarna får alltså ta emot besvikna Egyptenresenärer i år. Företaget lägger till två nya orter i vinter: Den kanariska fiskebyn Arguineguin på Gran Canaria och staden Costa Teguise på Lanzarote. Alla som gillar kryssningar kan välja på två nya rutter som utgår från Kanarieöarna, en till Madeira via La Gomera och en till Marocko.

+Marocko är dessutom ett land man återlanserat i spåren av Egyptenkrisen. Där kan man sola och bada i Agadir men också kombinera med mytomspunna Marrakech.

+Madeira blir ett annat resmål som gör intåg i stället för Egypten. Man har visserligen redan haft destinationen i sitt utbud men nu blir det fler resor dit med satsning på vandring, god mat och vacker natur i huvudstaden Funchal.

+Apollo börjar också flyga med Emirates till Dubai och kan därigenom erbjuda kortare veckor, det ska gå att pipa iväg till emiratet från onsdag till söndag.

Burmasatsning och Jamaica i Fritidsresors regi

+Fritidsresors karibiska nyheter är Jamaica, som man börjar flyga nonstop till, och Barbados i kombination med Grenada - en ö där 46 sandstränder varvas med regnskog och kryddodlingar med typiskt pastellfärgade hus. Hotellen ligger främst vid sydvästra kusten nära huvudstaden St Georges.

På Jamaica är Negril området man satsar mest på.

- Där finns de finaste stränderna med kända Seven miles beach. Hotellen ligger direkt på stranden, både större och lite enklare varianter, säger Marie Malmros, informatör på fritidsresor.

Det går också resor till staden Ocho Rios, som är mer partybetonad med större hotell, samt till Montego Bay och Lucea.

Förutom dessa destinationer lanserar man en kryssning i Karibien, från Cozumel i Mexiko till bland annat Honduras och Belize. Cozumel blir också en ny destination, ön utanför Yucatanhalvön är perfekt för den som älskar snorkling.

+Fritidsresor fortsätter satsningen på det så nyligen öppnade Burma med resor till den lilla badorten Ngapali. Systerbolaget Temaresor lanserade två rundresor i landet för två år sedan och utökar nu med ytterligare tre. De kan också kombineras med en sol och badvecka i Ngapali.

+Även Fritidsresor startar direktcharter till Dubai. Dessutom kan man kombinera resan med besök i de fyra andra emiraten: Abu Dhabi, Fujairah, Ras Al Khaimah och Sharjah. En ny och något annorlunda kombinationsresa är annars Dubai och Kerala i Indien.

+Thailand fortsätter att vara ett av de största resmålen bland svenskar. I år lägger man till Nai Thorn Beach på Phuket

+Fritidsresor börjar också flyga till Madeira, som även Apollo och Ving har, och satsar på vandringar och god mat.

Kubanska rundresor och Kap Verde med Ving

+ Aruba och Dominikanska Republiken finns redan i Vings Karibien-sortiment men nu lägger man till Jamaica. Det blir direktcharter till Montego Bay, Negril och lugna småstaden Lucea. Jamaica är hittills det bäst bokade resmålet inför vintern.

Samtidigt satsar företaget på Kuba och börjar flyga till paradisön Cayo Largo, en bara två mil lång ö med kritvita stränder där det inte finns någon bofast befolkning. Men den som vill se lite mer av landet kan i stället välja en rundresa, som ger inblick i Kubas historia och kultur, med besök på sockerrörsodlingar, cigarrfabriker och Che Guevaras mausoleum.

- Det har hänt så otroligt mycket på Kuba de senaste åren. Det har blivit färre restriktioner och ett exempel är att det öppnat många privata restauranger med riktigt god mat till bra priser, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

+Även Ving satsar på fler resor till Kanarieöarna i stället för Egypten, framförallt Teneriffa och Gran Canaria. På Gran Canaria öppnar man dessutom vuxenhotellet Sunprime, som har en åldersgränd på 16 år, eftersom intresset för vuxenhotell ökar.

+Redan sedan tidigare har företaget Kap Verde i sitt utbud men nu fördubblar man volymerna dit. Man inför också non-stopflyg, som kortar ned restiden till cirka 7,5 timmar.

- Kap Verde är ett bra alternativ för dem som annars väljer Kanarieöarna. Liten tidsskillnad, lite längre bort, lite mer exotiskt och dessutom 4-5 grader varmare, säger Magdalena Öhrn.

+Regionalflygplatserna får fler resor, till nyheterna hör bland annat Mexiko från Jönköping, Luleå och Umeå.

Solresor satsar på rundresor och träning

+Även Solresor satsar på Kanarieöarna i år, med två nya orter: badorten Los Gigantes på Teneriffas västkust och fiskebyn Arguineguin i Gran Canaria. Dessutom inför man sitt premiumkoncept på Lanzarote, där resan inkluderar flera utflykter, bland annat till nationalparker, museer och vinområden.

+Rundresor är stort i Solresors vinterprogram. I år kan man bland annat vandra i Namibia och bo på lodger, resa elva dagar i Förenade Arabemiraten, eller åka från Argentina till Brasilien.

+Kombinationsresor hör också till företagets satsningar i vinter och man erbjuder särskilt Dubai ihop med olika afrikanska destinationer. Man kan till exempel kombinera Dubai med Kapstaden i Sydafrika, med safari i Kenya eller med Zambia, Zimbabwe och Botswana.

+Träningstrenden håller i sig enligt företaget, som utökar kom-form-resan på Lanzarote med en vecka. Man har också en ny vandringsresa till Teneriffa och golfresor till Fuerteventura, för seniorer och tillsammans med komikern Hasse Brontén.

Fem resetrender

+Högre hotellstandard. Fler ställer krav på hotellboendet ochefterfrågan på fyra- och femstjärniga hotell ökar. Faciliteter somansågs lyxiga för ett par år sedan tas nu för givet.

+Från vart till vad. Många vill ha aktiviteter på resan och kantänka sig att resa dit andra reser om de ändå får en individuellupplevelse med sig hem. Träning, lärande eller välgörenhet - nuvill vi ha något mer än ett fint resmål.

+Träningstrenden. En hel del tar fortfarande chansen att röra sigpå resan och träningshotellen finns kvar i utbudet. Crossfit,vandringar, golf och löpning - det finns mängder av alternativ fördem som inte bara vill ligga på stranden.

+Vuxna reser ensamma. Vissa flygbolag börjar införa barnfriasektioner i planen och allt fler vuxna vill bo på hotell därsmåttingarna inte är tillåtna. Hotell med åldersgräns lockar fler -exempelvis är intresset 30 procent högre hos Ving i vinter.

+Kombinationsmöjligheter. Numera vill vi pussla med resorna, ha enveckas sol på något ställe och samtidigt en stadsupplevelse. Vi harflexibla semesterperioder, gör kombinationsresor och kortresor.