Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaptenen som inte väjer utmaningar

Säkerhetsövningar, problemlösningar och fina middagar. Livet som kapten på en lyxkryssare är minst sagt omväxlande. – Jag älskar verkligen mitt jobb, säger Daniel Green från Rimbo.

I lördags fick kapten Daniel Green lägga till i Värtahamnen med fartyget Seven Seas Voyager.

– Det är alltid lite speciellt att komma till Sverige, säger Daniel som just nu är mitt inne i sitt tio veckor långa skift.

I augusti anländer fartyget Stockholm igen och då får han kliva av för att vara tillbaka igen i mitten av oktober.

– Det kan vara lite tungt just den dagen man ska börja igen, men jag älskar verkligen det jag gör och skulle inte kunna tänka mig något åtta till fem-jobb.

Daniel är uppväxt i Rimbo och det var långt i från givet att han skulle jobba inom sjönäringen. Efter gymnasiet tog han anställning som matros på Silja Line och hade bland annat till uppgift att hantera bilköerna vid lastning.

– Då tyckte jag det var världens häftigaste jobb. Jag hade ju både reflexväst och walkie-talkie, säger han och skrattar.

Ganska snart började han dock fundera om inte kommandobryggan var hans plats så han sökte sjöbefälsutbildningen i Kalmar.

– Jag har i efterhand förstått vilken bra utbildning det var, säger Daniel som efter tre års studier och med styrmansbehörighet gick tillbaka till Silja Line innan han fick anställning hos det Miamibaserade rederiet Regent 2002.

Där började han som andrestyrman, blev sedan förstestyrman och staff captain innan han tog över rollen som förstekapten.

Ett jobb med mycket ansvar.

– I mitt jobb kommer säkerheten på både första, andra och tredje plats. Sedan kommer stil och finess.

Och stil finns det gott om på Seven Seas Voyager.

Att åka på kryssning med båten en vecka kostar cirka 40 000 kronor. Då ingår allt från betjäning 24 timmar om dygnet till fria middagar på någon av båtens fem restauranger, drinkar och aktiviteter. I Daniels roll som kapten ingår bland annat att socialisera med gästerna och vid varje resa arrangeras en middag med kaptenen där särskilt inbjudna gäster får dela bord med 37-åringen från Rimbo.

Men det han gillar bäst med kaptensrollen är ändå att köra båt. Och lösa problem.

– Jag gillar att ställas inför utmaningar och klura ut lösningar. Det får inte gå allt för lätt, då kan man tappa fokus, säger Daniel som säger att han har haft nytta av uppväxten i Rimbo.

– När jag var yngre fanns inte så mycket i Rimbo och vi fick klura ut egna lösningar på olika problem när man till exempel skruvade med mopeden, säger Daniel Green som gått från mopedyngling till omtyckt kapten på en av världens finaste lyxkryssare.

– Det har inte alltid varit mitt drömjobb, men i dag kan jag säga att jag verkligen älskar mitt jobb.

Fem restauranger och cigarrum

Fartyget Seven Seas Voyager är ett av rederiet Regents tre skepp och det är byggd 2003.

I sommar kommer fartyget att gå till Estland, Ryssland, Danmark och sedan vidare upp längs Norges kust och tillbaka innan hon angör Stockholm igen den 5 augusti.

Fartyget tar cirka 700 resenärer och har 640 anställda från 37 länder ombord.

Det finns fem restauranger, bland annat en fransk, en italiensk och som specialiserar sig på kött. Andra faciliteter är gym, spa och bibliotek. Efter middagen kan gästerna förstås unna sig ett bloss i fartygets speciella cigarrum.

Huvuddelen av passagerarna kommer från USA och kryssningar i Sverige har blivit alltmer populära.