Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaptenen Peter Långström lämnar boet

Inte kunde Jakob Jakobsson och Anna Guttorp ana att godnattsagan som de läste för sin son skulle utvecklas till ett projekt som kom att sträcka sig över 30 år. Efter mycket arkivletande, dechiffrerande och författande av en annan historisk biografi har de återvänt och nu färdigställt sitt långa projekt; en biografi om den mytomspunna gerillakämpen i Karl XII:s armé, kaptenen Peter Långström.

Journalisten Jakob Jakobsson och den grafiska redaktören Anna Guttorp stötte på en intressant figur när de läste ”Yngste karolinen” av Karl-Aage Schartzkopf för sin tioåriga son i mitten av 1980-talet. I boken, som utspelar sig under det norska fälttåget 1718, figurerar kaptenen Peter Långström. Kaptenen väckte så pass mycket intresse hos paret att de bestämde sig för att skriva en bok om honom.

– Vi började med det men det visade sig att det inte fanns tillräckligt mycket i arkivet om honom. Men under den resans gång så hittade vi den här fantastiska karln, säger Jakob Jakobsson och håller upp boken som han och Anna Guttorp har skrivit om Johan Henrik Frisenheim.

Överkrigskommissarien och krigsrådet Frisenheim var en flitig brevskrivare och i Jakobsson och Guttorps arbetsrum har de över 650 brev som är skrivna av Frisenheim eller har anknytning till honom. Då arbetet med Långströms historia körde fast började de skriva på biografin om Frisenheim i stället, parallellt med jobb och familjeliv.

– I början tänkte jag att det är lika bra att lägga av för att det här kommer att ta tusen år att ta oss igenom, säger Jakob Jakobsson.

– Men det var ju lockande. Eftersom han var så sympatisk i sin handstil så blev vi förtjusta i honom, säger Anna Guttorp.

Boken om Frisenheim blev klar och gavs ut 2013. Men under arbetet med boken, bland Frisenheims brev, började Långström dyka upp. Så när arbetet med den första boken var klart återupptog de arbetet runt Peter Långström.

– Det finns ju inte mer uppgifter och källor nu i arkiven än det gjorde för 30 år sedan men vi har varit duktigare på att utnyttja det, säger Jakob Jakobsson.

Långström var både hyllad och hatad. Det florerar många myter och rykten om honom som författarna har varit tvungna att ta reda på sanningshalten i. Bland annat påstås Långström ha varit nära att tillfångata den ryske Tsaren, Peter den store.

Efter sin död har han fått nytt liv som skönlitterär figur och han har bland annat dykt upp i den amerikanske sciencefictionförfattaren John Dalmas verk.

– Det är nästan det märkligaste av alltihopa. Men det visar också på hans överlevnadsförmåga. Det är på något sätt som att han lever fortfarande. Han är ju en mycket spännande person för annars skulle inte hans rykte ha levt i över 300år, säger Jakob Jakobsson.

Efter ett 30 år långt arbete släpper nu Jakob Jakobsson och Anna Guttorp iväg boken ”Gerillakaptenen Peter Långström: Sanningen och myterna om hans liv och död”.

– Det är som när ungarna flyttar hemifrån. Det är naturligtvis inte lika smärtsamt, men det känns lite liknande och det blir rätt tomt. Långström har bott hemma hos oss under massa år och nu får han klara sig på egen hand. Så nu gäller det att hitta på någonting annat, säger Jakob Jakobsson.