Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan verkligen S gå till val utan energipolitik?

Allianspartierna lyckades 2009 komma överens i energifrågan. Det var bra.

Annons

Det har inneburit en kraftig utbyggnad av de förnybara energikällorna, samtidigt som det blivit tydligare hur dyrt det är att bygga nya kärnkraftverk, så dyrt att ingen vågar bygga sådana utan statliga ekonomiska garantier.

Energiöverenskommelsen är en kompromiss och har därför sina brister. Men den har fungerat bättre när det gäller att få fram satsningar på förnybar energi än tidigare politik, där diskussionen kring hur många och vilka kärnkraftverk som skulle stängas, och vilka år detta skulle ske, skapade låsningar och gjorde att alltför lite hände.

Om alliansen vinner valet kommer energiöverenskommelsen att ligga fast, och därmed fortsätter utbyggnaden av den förnybara energin. Frågan är då vad som händer om de rödgröna vinner valet.

Svaret är att ingen vet. Framför allt vet ingen vilken energipolitik Socialdemokraterna har.

Socialdemokraternas linje i kärnkraftsfrågan har länge varit att kärnkraften skall avvecklas i en sådan takt att energitillförsel till den svenska industrin tillgodoses. Det här låter kanske bra, men det innebär i praktiken inte någonting, utan är bara den formulering partiet kunnat ena sig om. Socialdemokraterna är nämligen splittrat i synen på kärnkraft. Där finns många, främst inom industrifacken, som vill bygga ut kärnkraften omedelbart. Samtidigt finns det många andra som är helt emot kärnkraft, och vill avveckla så fort som möjligt.

Innan Stefan Löfven blev partiordförande tillhörde han partiets kärnkraftsvänner. I dag är hans besked i energifrågan att han vill ha en ”blocköverskridande energiöverenskommelse”. Hur han vill att denna skall se ut har han dock aldrig förklarat, trots att han fått chansen många gånger, senast i den tv-sända partiledardebatten i söndags. Inte heller kan han förklara vad Socialdemokraterna tycker är fel med den nuvarande energipolitiken.

Allt pekar därför på att Stefan Löfvens prat om en blocköverskridande energiöverenskommelse bara är taktik. Det är ett sätt att slippa ta ställning, eftersom han vet att ett tydligt besked i denna fråga skulle skapa splittring inom Socialdemokraterna. Samtidigt hoppas han på detta sätt kunna så split inom Alliansen.

Dessutom vet Stefan Löfven att energifrågan blir mycket svår för en eventuell rödgrön regering, oavsett om denna består av två eller tre partier. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson meddelade nyligen att Miljöpartiet vid eventuella regeringsförhandlingar kommer att kräva att två till tre kärnkraftsreaktorer skall läggas ned. Detta kommer inte Socialdemokraterna att gå med på.

Det är svårt att tro att Sveriges största parti planerar att gå till val utan energipolitik. Men så blir fallet, om Stefan Löfven fortsätter att undvika att ge besked. Accepterar verkligen väljarna detta?