Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan Tiohundra AB överleva?

Sammanhållen vård och omsorg är ledorden för Norrtäljemodellen och Tiohundra AB. Tiohundra AB är en stor utförare bland andra utförare inom vård och omsorg i Norrtälje kommun. Samtidigt är man egenregialternativet som är tvungen att utföra den vård och omsorg som privata entreprenörer väljer bort för att det är förlustaffärer.

Anmäl text- och faktafel

Finansieringen av Norrtäljemodellen sköts från de två ägarna, Norrtälje kommun och Region Stockholm. Modellen, som under tio år var ett projekt, startade med stora effektiviserings- och besparingskrav och har efter det kontinuerligt varit underfinansierad. Ett bevis på detta är den låga kostnadsutvecklingstakten som i snitt ligger på 1,1 procent under en femårsperiod.

Norrtäljemodellen är ett flaggskepp för kommunen och för regionen och har vunnit ett antal priser för nyskapande, innovation, miljöarbete och samverkan samt att Norrtälje sjukhus gång på gång utses som ett toppsjukhus för anställda, studenter och patienter. Studiebesök kommer från hela världen och från alla nivåer av politiker. Alla är imponerande av det som sker här.

Nu presenterar Tiohundra AB ett allvarligt ekonomiskt läge där man är tvungen att kalla till extrastämma då det egna kapitalet är för litet. Det handlar enligt bolagets ordförande om ett eget kapital som alltid varit för lågt, men det handlar också om för låga intäkter. Som exempel har kommunen i år beslutat att dra ner 13 miljoner på äldreomsorgen som utförs av just Tiohundra AB.

Det tyder på en låg kunskap om bolagets ekonomiska förutsättningar. Låga intäkter beror också på att sjukhuset ersätts lägre än andra sjukhus i regionen samt att flera avtal inom primärvården ligger under avtal i övriga regionen. Till detta kommer än äldre och sjukligare befolkning. Det finns alltså en hemläxa för båda ägarna att göra.

Tiohundra AB kan, genom att strypa vidareutbildningsinsatser, vakanshålla tjänster och utlysa varsel inom bland annat psykiatrin göra effektiviseringar på knappa nio miljoner kronor. Då skulle ändå ett kvarvarande underskott på 53 miljoner finnas kvar inför en andra extrastämma i januari 2020. Det skulle rent krasst betyda att bolaget ska försättas i konkurs.

Region Stockholm har gjort stora eftergifter för att ”rädda” projektet Nya Karolinska Solna. Det har antagligen också varit nödvändigt med tanke på det vårdutbud som sjukhuset är tänkt att tillhandahålla, ett sjukhus i världsklass som skiljer ut sig från övrigt vårdutbud i regionen och landet.

Norrtäljemodellen och Tiohundra AB erbjuder också en unik vårdform som bygger på samarbete istället för konkurrens. Modellen är hyllad långt utanför Region Stockholm och det bör då ligga i regionens och kommunens intresse att ge arbetet förutsättningar för en fortsatt stabil verksamhet.

Såväl Sverigedemokraterna som Miljöpartiet har nyligen yttrat sig kring Tiohundra AB:s ekonomiska situation. Sverigedemokraterna verkar helt omedvetna om att de själva varit med och beslutat om en extra besparing på bolaget för bara ett par månader sedan. Miljöpartiet sitter tillsammans med Alliansen i majoritet i Region Stockholm och har alla möjligheter att driva på ett ägartillskott samt förändring av bolagets avtal för att rädda Norrtäljemodellen.

Vänsterpartiet anser att Kommunalförbundet för Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) måste tilldelas medel för att beställa vård för den befolkning som finns och som förväntas. Hänsyn måste tas till befolkningens sammansättning och hälsa.

Vänsterpartiet anser vidare att Tiohundra AB bör få ett nytt utvecklingsavtal som ger företaget ersättning i nivå med andra sjukhus i regionen, samt ett ägartillskott för att ha en budget i balans innan årsskiftet 2019-2020. Tillskott ska ske utan att ambitionsnivån i kvalitet och tillgänglighet i vårdutbudet ska behöva minskas.

Vänsterpartiet anser att de två ägarna, Region Stockholm och Norrtälje kommun, måste ta ansvar för att Tiohundra AB ska överleva.

Catarina Wahlgren (V), Region Stockholm

Thomas Magnusson (V), Region Stockholm

Jessica Hillwëyn (V), Norrtälje kommun

Per Claesson (V), Norrtälje kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel