Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan S förstå vad som är viktigt för oss på landet?

Annons

Oppositionsrådet Ulrika Falk skriver i en replik om brådskan med att sätta fart på handlingsplanen för landsbygden. Det får hon beröm för, men det är tveksamt om ett parti som Socialdemokraterna klarar att förstå vad som är viktigt för de boende på landet.

Anmäl text- och faktafel

Kännetecknande är att hon framhåller nya hyresrätter och cykelvägar. Egentligen gillar även vi hyresrätter, men folket på landet har alltid bott i småhus och vill fortsätta att göra så.

Ulrika Falk verkar inte ha sett att våra tusentals ”fritidshus” är kommunens största resurs vad gäller bostäder. Javisst, de går inte att bygga till beroende på halvsekelgamla begränsande detaljplaner, men går väl att komplettera med ett ”Attefallshus”. Knappast något som Socialdemokraterna kan ta till sig äran för!

Inte heller något ont i cykelvägar, speciellt bra nära skolor. Men är det verkligen rätt prioritering när de flesta på landet kör bil och vägarna på södra Väddö och Grisslehamn närmast borde märkas som ”fornminne” och måhända bli turistattraktion? Måhända skulle dessa fornminnen passa utmärkt som cykelvägar?

Det var också under Ulrika Falks ledning som kommunen beslöt om en VA-plan som fastställde att kommunal VA-anslutning alltid är bättre än enskilt VA. Detta har lett till en ”häxjakt” på enskilda avlopp utan hänsyn till om utsläpp i marken alls riskerar att förorena något vattendrag. Detta gläder naturligtvis VA-branschen och staten som får moms på kostsamma avloppsombyggnader. Men gläder det de boende på landsbygden? Speciellt inte när nu till och med kommunledningen börjar inse att ett rätt utfört enskilda avlopp väl fyller lagens krav på skydd av hälsa och miljö.

Vi sverigedemokrater har studerat lagen och aktuell forskning och funnit en del intressant. När det gäller enskilda avlopp med utsläpp i mark kommer kväve och fosfor marken till godo genom så kallad ”retention” och sådant som medicinrester elimineras. Knappast sämre, snarare bättre ur miljösynpunkt jämfört med kommunala avlopp.

Vi sverigedemokrater har begärt och fått redovisning av dessa frågor i kommunstyrelsen, så nu vet vi mer om vad som är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Ulrika Falk kan vara trygg med att vi sverigedemokrater kommer att fortsätta att värna landsbygdens intressen, men inte alltid applådera de socialdemokratiska förslagen.

Ingmar Ögren (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel