Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan hamnen bli en valfråga?

De flesta kan säkert vara överens om, att hamnområdet i Norrtälje knappast skulle vinna någon skönhetstävling. En uppsnyggning skulle hälsas med tacksamhet av många Norrtäljebor. Frågan är nog bara på vilket sätt och till vilken kostnad för kommunens invånare.

Annons

Just nu är en så kallad skelettplan ute för granskning, vilket är sista steget innan kommunfullmäktige fattar beslut om att fastställa planen, som enligt plan- och bygglagen är en detaljplan. Därefter ska planen vinna laga kraft. Först därefter påbörjas arbetet med ett antal detaljplaner för utformningen av respektive kvarter, i den takt som det finns hugade byggare.

Av det utställningsarbete som genomförts kan man ändå utläsa, att det här rör sig om den mest omfattande omvandlingen av Norrtälje stad i modern tid. En helt ny stadsdel för ett antal tusen boende kommer att byggas. Den kommer att innehålla bostäder som få vanliga Norrtäljebor förunnat kommer att ha råd med. En stadsdel av inflyttare från storstan och det kommer inte att minska segregationen i staden.

Kommunledningen har länge misskött byggnationen av nya hyreslägenheter. Lägenheter som unga kommuninvånare har råd att flytta till, när de vill flytta hemifrån, och som äldre kommuninvånare kan byta till, när de inte orkar med stugan. Men, dessa byggs inte i hamnen.

Med stor sannolikhet flyttas tyngdpunkten i stadens aktiviteter från den nuvarande stadskärnan till det nya flashiga området med restauranger och butiker för innefolket. Den utarmning som länge tillåtits äga rum av stadskärnans handelsområde kommer att påskyndas. Stadskärnan kommer att bli än mer ”död” på kvällstid.

Tankar finns att flytta kulturen ut till det yttre hamnområdet, samtidigt som man bygger nytt museum för miljoner inne i stan. Kommer biblioteket att ligga kvar vid busstationen, så att Norrtäljebor från andra delar av kommunen också i fortsättningen har nära till ”bibblan”?

Omvandlingen av hamnen var ingen profilfråga för något av de politiska partierna i senaste valrörelsen. Nu fyra år senare, är det antagligen för sent för Norrtäljeborna att kunna få ge sin uppfattning till känna – nu går det fort. Skelettplanen ska tas av fullmäktige i april.

Konsekvensinvesteringar till en kostnad av flera hundra miljoner snabbkörs nu genom den kommunala gången för beslut i fullmäktige redan om någon vecka. Flera månader innan skelettplanen vunnit laga kraft, som dessa kostnader är en konsekvens av. Som någon sagt, det här får inte bli en valfråga!

Dessa följdinvesteringar i halvmiljardklassen har kommunen tänkt sig få täckta av de byggherrar som förväntas bygga. Var i landet är man annars så säker på kostnadstäckning i efterhand? Och en kommande byggnation ligger i flera fall åtskilliga år framåt i tiden.

Även om detaljplanerna för de olika hamnkvarteren återstår att fastställa, är det ganska sannolikt att tänkta byggherrar har ett gigantiskt förhandlingsövertag vid utformningen av dessa. Om vi inte får bygga så högt och så dyrt som vi vill, så bygger vi inte alls, och då står kommunen med redan gjorda investeringar. Gissa vem som kommer att sitta med Svarte Petter? Det gör Norrtäljes invånare och skattebetalare!

Kanske är det ändå rätt att bygga en ny stadsdel i hamnen? Men, varför får inte kommuninvånarna möjlighet att säga sitt? Skelettplanen säger väldigt lite om hur hamnområdet kommer att se ut. Den säger inget om de stora förändringar det innebär för resten av stadskärnan. Men, efter valet kommer kommunen att sitta fast i de finansieringsbeslut som redan tagits.

Har någon de senaste fyra åren haft möjlighet att i Norrtelje Tidning läsa vad Kjell Jansson (M) har för tankar om hamnen och den största omvandlingen av Norrtälje stad i modern tid? Ulrika Falk (S)? Berit Jansson (C)? Hasse Andersson (FP)? Och, ändå är de överens om att detta inte får bli någon valfråga. Efter valet sitter de då ansvariga med Svarte Petter i handen. Varför så bråttom, är inte detta ett demokratiskt underskott om något?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel