Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan det bli värre för museerna?

Efter mer än ett decennium av grav misskötsel av Norrtäljes mest uppskattade byggnad och institution, faktoriet och Roslagsmuseet, föreligger följande:

• Faktoriet saknar fortfarande golv. Underdelen består nu av jord och tvärbjälkar. Hur många år tar det för att berörda politiker, tjänstemän och stiftelse, att bestämma sig för ett trägolv eller tegelgolv i faktoriet? Det har redan passerat två år.

• Övervåningen, till vilket ändamål ska den användas till? Ingen vet eller tar ansvar.

• Hiss eller inte, glaskupa eller annan lösning?

Anmäl text- och faktafel

Frågetecknen hopar sig, inte bara om renoveringen. Vart tog de utlovade 25 miljonerna vägen, som kommunen lovade Roslagsmuseet?

Ulrika Falk (S) lovade för ett par år sedan i en presskonferens en ny magasinsbyggnad för Roslagsmuseets samlingar, då den nuvarande i Långgarn var olämplig. Hittills har intet hänt.

Personalpolitiken för anställda inom kultur och bibliotek har skötts på ett sådant sätt att kommunen riskerar ett större belopp av skattebetalarnas pengar i skadestånd för misskötsel av personal på Norrtälje bibliotek och dåvarande Norrtälje museum. Cecilia Möller (förvaltningsdirektör för kultur och fritid) och kultur- och fritidsnämnden kan inte ha varit ovetande om dessa förhållanden, utan har uppenbart mot bättre vetande blundat för dessa missförhållanden. Cecilia Möller har därefter lämnat sin tjänst med sex veckors varsel.

För närvarande har delar av personalen sjukskrivit eller sagt upp sig.

Av Norrtälje kommuns kultur- och fritidsnämnd har följande anslag beslutats.

2017 tilldelades Norrtälje konsthall och museum 7,2 miljoner kronor, Pythagoras 1,5 miljoner och Torsten Nordströms museum 50 000 kronor.

2019 tilldelas Norrtälje konsthall 5,7 miljoner kronor, Pythagoras 1,2 miljoner samt Torsten Nordströms museum 40 000 kronor. Vidare har man distribuerat, enligt uppgift, miljonbelopp till Norrtälje museer, vars substans är ett kontorsrum i Zetterstenska villan med två kommunalt anställda.

Hur kultur- och fritidsnämnden och chefstjänstemännen har resonerat om dessa exceptionella skillnader i anslag har hittills förbigåtts med tystnad. De har inte förstått väsentligheten med bevarande av de två unika museerna för Norrtäljes framtida kulturliv, men det förstår Norrtäljes invånare.

Kan det bli värre? Ja, om man nu ytterligare krymper anslagen för museerna till en tummetott riskerar man bli av med kompetent personal, som till exempel Pythagoras verksamhetschef Erika Grann, som inte saknar andra erbjudanden.

Så Norrtäljebor. Ställ upp på torsdag på Pythagoras och protestera mot kommunens kulturpolitik.

Pehr Wallin, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel