Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanj mot NT-medarbetare "Vi ser allvarligt på att det sprids förtal"

Under helgen har det delats ut flygblad och satts upp banderoller med budskapet att Norrtelje Tidnings politiske chefredaktör inte respekterar yttrandefriheten.
– Vi ser allvarligt på att de sprider en förtalskampanj mot en enskild medarbetare, säger NT:s chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström.

Annons

Bakom "kampanjen" säger sig en organisation som kallar sig yttrandefrihetsrörelsen stå. Budskapet är bland annat Norrtelje Tidnings politiske chefredaktör Reidar Carlsson inte respekterar yttrandefriheten och att meningsmotståndare tystas med lögner, hets och förtal.

LEDARE: Vi får inte låta oss skrämmas av förtalskampanjer

LÄS MER: Yttrandefrihetsgrundlagen

– Detta har spridits i många exemplar och jag tycker det är allvarligt att man ägnar sig åt en sån här förtalskampanj av en enskild medarbetare, säger NT:s chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström.

Vet du vilka som står bakom det här?

– Inte direkt, men det är intressant att en grupp som säger sig värna yttrandefriheten är så anonyma. Det tycker jag säger en del.

Förutom Reidar Carlsson hängs också Centerpartisten Gunnar Kjelldahl ut som en motståndare till yttrandefriheten.

– Jag tycker ju att det hela är patetiskt, men det som är lite frustrerande är att de har väldigt bra koll på mig, men jag vet inte vilka de är. Det blir ju också lite paradoxalt i sammanhanget att de som säger sig värna yttrandefriheten är de som vill ställa användare av det fria ordet inför rätta, säger Gunnar Kjelldahl.

Enligt en företrädare för rörelsen använder de sig nu av samma metod som de menar att andra utsätt för.

– Vi har ingen yttrandefrihet i Sverige. Människor får inte komma till tals, meningsmotståndare skräms till tystnad eller förlöjligas, säger företrädaren som vill vara anonym.

Organisationen har en hemsida och en Facebooksida med 23 gilla-markeringar.

– De har setts vid flera av de så kallade Folkets demonstration och verkar ha kopplingar till de tidigare nationaldemokraterna. Men det här är första gången som jag ser att de ger sig på en person på det här sättet, säger Jonathan Leman på stiftelsen Expo som granskar och informerar om högerextrema och rasistiska tendenser i samhället.

LEDARE: Vi får inte låta oss skrämmas av förtalskampanjer

Annons