Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamp för kommunal kvinnofridssamordnare

Norrtälje kommun behöver en kvinnofridssamordnare. Det anser Roslagens kvinnonätverk, RKN, som bjudit in politikerna till ett möte under tisdagen. för att informera om yrkesrollen.

Annons

Förra våren lämnade tio politiker från sex partier in en motion om att inrätta en kommunal kvinnofridssamordnare i Norrtälje. Mer samordning och förebyggande arbete krävs för att hjälpa kvinnor som utsätts för mäns väld, enligt de tio politikerna.

Kommunstyrelsen och fullmäktige beslutar i ärendet i juni. Som det ser ut kommer de att avslå motionen.

– Arbetet med kvinnofridsfrågor fungerar bra i dag, bland annat genom stödprogram inom ramen för socialnämndens arbete, säger socialnämndens ordförande Ann Lewerentz (M).

Partikollegan Bino Drummond för fram att även andra grupper drabbas av våld och att synen på problemen måste breddas.

– Det behövs ett helhetsgrepp kring alla trygghetsfunktioner, säger han.

Enligt Karin Zelander i RKN finns stor okunskap om vad en kvinnofridssamordnare egentligen gör. På kvällens möte på Norrtälje stadsbibliotek ska en familjefridssamordnare från Upplands Väsby kommun informera Norrtäljes ledande politiker om sitt jobb.

– En samordnare ska jobba nämndövergripande med information och samverkan. Det är en strategiskt viktig tjänst, säger Karin Zelander.