Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Källor till NT larmar – Försäkringskassan har blivit för hårda

 
NT GRANSKAR: Kritiken mot Försäkringskassan
Visa alla artiklar

Försäkringskassan har blivit mycket hårdare i sina bedömningar av vem som ska få sjukpenning eller inte. Det menar flera källor till NT, som är starkt kritiska till hur det drabbar människor i kommunen.

Sjukpenningtalet, som visar nivån av sjukskrivningar i landet, har efter flera års ökning börjat minska enligt Försäkringskassans siffror. Men enligt flera källor i Norrtälje kommun beror det inte på att färre är sjuka, utan att Försäkringskassan har blivit hårdare i sina bedömningar.

Enligt en anställd på arbetsförmedlingen i Norrtälje blir konsekvensen att sjuka skriver in sig som arbetssökande trots att de inte kan jobba.

– Självmordsbenägna klassas som arbetsföra. Allt för att försäkringskassan vill ha snygga siffror, säger den anställda på arbetsförmedlingen.

Även två läkare och en psykolog, alla verksamma i Norrtälje kommun, vittnar om att Försäkringskassan avslår ansökningar om sjukpenning i allt högre utsträckning.

– Det är personer som har läkarintyg på att de är svårt sjuka, och ändå får avslag på sin ansökan, säger en av läkarna.

[+] Läs mer: Anställd på arbetsförmedlingen: "Självmordsbenägna klassas som arbetsföra"

NT:s artikelserie om kritiken mot Försäkringskassan kommer publiceras under flera dagar. Intervjuer där Försäkringskassan och Socialförsäkringsminister AnnikaStrandhäll får bemöta kritiken kommer publiceras senare i veckan.