Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källor till NT larmar – Försäkringskassan har blivit för hårda

Artikel 2 av 8
NT GRANSKAR: Kritiken mot Försäkringskassan
Visa alla artiklar

Försäkringskassan har blivit mycket hårdare i sina bedömningar av vem som ska få sjukpenning eller inte. Det menar flera källor till NT, som är starkt kritiska till hur det drabbar människor i kommunen.

Annons

Sjukpenningtalet, som visar nivån av sjukskrivningar i landet, har efter flera års ökning börjat minska enligt Försäkringskassans siffror. Men enligt flera källor i Norrtälje kommun beror det inte på att färre är sjuka, utan att Försäkringskassan har blivit hårdare i sina bedömningar.

Enligt en anställd på arbetsförmedlingen i Norrtälje blir konsekvensen att sjuka skriver in sig som arbetssökande trots att de inte kan jobba.

– Självmordsbenägna klassas som arbetsföra. Allt för att försäkringskassan vill ha snygga siffror, säger den anställda på arbetsförmedlingen.

Även två läkare och en psykolog, alla verksamma i Norrtälje kommun, vittnar om att Försäkringskassan avslår ansökningar om sjukpenning i allt högre utsträckning.

– Det är personer som har läkarintyg på att de är svårt sjuka, och ändå får avslag på sin ansökan, säger en av läkarna.

[+] Läs mer: Anställd på arbetsförmedlingen: "Självmordsbenägna klassas som arbetsföra"

NT:s artikelserie om kritiken mot Försäkringskassan kommer publiceras under flera dagar. Intervjuer där Försäkringskassan och Socialförsäkringsminister AnnikaStrandhäll får bemöta kritiken kommer publiceras senare i veckan.

Annons