Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jurist utreder avtal för hus på Kläppen

Stugan på Kläppen är en het potatis.
Nu ska en extern jurist få i uppdrag att utreda vad som gäller.

Kommunalrådet Kjell Jansson (M) är klart besvärad av diskussionerna kring den före detta fiskeboden på ön Kläppen i Söderarms skärgård.

Stugan står på kommunens mark och har i flera år använts av familjen Öst. Makarna Lillemor och Karl-Axel Öst, som båda varit politiskt aktiva för Folkpartiets räkning, har två gånger fått klartecken av byggnadsnämnden i Norrtälje för att bygga ut huset. Sedan har högre instanser ansett att fiskeboden, genom den utbyggnad som gjorts, inte längre är en fiskebod utan har blivit ett fritidshus.

Det har högre instanser inte velat godkänna.

Nu ligger en tredje ansökan om bygglov inne hos bygg- och miljönämnden.

Kjell Janssons ingripande rör inte bygglovsfrågan. Han har i stället inriktat sig på att reda ut frågetecknen kring om det finns ett avtal mellan kommunen, som äger marken, och familjen Öst som nyttjar stugan.

Det svar jag fått hittills är att det inte finns något avtal. Det behövs en ordentlig utredning och när den är klar får vi ta ställning till hur vi ska göra, säger Kjell Jansson.

Det kan bli konsekvenser som är obekväma för vissa personer, men rätt ska vara rätt.

Karl-Axel Öst har inget emot att frågan utreds.

Det är inte fel, säger han.

Han berättar också att familjen Öst inte har något avtal med kommunen och inte heller har betalat någon ersättning för att stugan står på kommunens mark. Kommunen presenterade visserligen för många år sedan ett förslag till avtal, men det blev aldrig genomfört.

Samtidigt tror Karl-Axel Öst att familjen kommer att kunna behålla stugan. Ett liknande ärende, som avgjorts av Hovrätten, tyder på det.Ann sjöblom